Четири апарата за неинвазивна вентилация „BiPAP S/T” са закупени със средства, набрани по дарителската сметка, разкрита от Общинския кризисен щаб. Апаратите са нужни на „Инфекциозно отделение” в МБАЛ „Иван Скендеров“ Гоце Делчев, тъй като са най-подходящи за пациенти с Ковид – 19. Апаратурата се използва и при белодробни и други заболявания.

Това е жизненоважен респиратор за неинвазивна вентилация, който подпомага вдишването и издишването, с дозиране  на кислород. По време на пандемията, доста специалисти от целия свят оспориха ефекта на инвазивната апаратна вентилация и се насочиха именно към метода за неинвазивно обдишване, което може да се извършва във всички структури на болничното заведение, не само в интензивните отделения.

 С отпуснатите 20 000 лв. от дарителската сметка, в която постъпват приходи от фирми и граждани за борба с корона вируса, са закупени 4 такива апарата, всеки от които е на стойност 2400 евро. Искането за закупуване на тези важни апарати за обдишване е на управителя на здравното заведение д-р Филибев. Те са необходими, за да се осигури по-добра и ефикасна грижа за пациентите с Ковид – 19, настанени в гоцеделчевската болница. Освен тези 4 апарата, закупени с дарените средства на Общинския кризисен щаб, още 2 такива апарата ще бъдат закупени със средства от дарителската кампания на сдружение „Българска история“. В понеделник в болницата в Гоце Делчев се очаква още един такъв животоспасяващ апарат, средствата за който са набрани в дарителската кампания „Докторе, благодаря!“, организирана от Ротари клуб – Гоце Делчев и Сдружение Хроника срещу рака.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *