Жителите на село Ново Лески са недоволни от решението на петчленен състав на ВАС, който потвърждава решение на тричленен състав на висшето съдилище и разрешава отдаването на концесия за добив на мрамор край селото им. В протеста, в неделя сутринта, ще са включат и жители на съседното село Мосомище. Няма да допуснем подписването на концесионен договор, преди да е направен ОВОС, категорични са от инициативния комитет.

Фирма, собственост на двама местни предприемачи и двама гърци иска да направи кариера за добив на мрамори и инертни материали в местност, която се намира на 500 м. от село Ново Лески, на 1200 метра от с. Мосомище и на 1000 метра от картотекираният топъл минерален извор „Топлицата”. Правителството Орешарски взе решение за предоставяне на концесия 10 дена преди да си подаде оставката. Решението е обжалвано от инициативен комитет, излъчен от Общо събрание на жителите на село Ново Лески.

От тогава текат серия от съдебни дела и обжалвания. Хората са притеснени, че кариерата ще има отрицателно въздействие върху единствения безплатен плаж в региона „Топлицата“, който е център за отдих на семействата от целия район. Притеснени са собствениците на лозята и нивите на 50 метра от кариерата, в които има и вилни постройки. Кариерата за мрамор е на 30 метра от плантация с пирински чай,  с немски и български сертификати за продукцията. В непосредствена близост до защитени зони, напомнят още жителите на Ляски  Мосомище. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You missed