Жители на община Гърмен подновиха протестите си и предупредиха, че ще поискат оставката на кмета Минка Капитанова, ако не реши проблема с незаконното гето в квартал „Кремиковци“ крах село Марчево. 

„Година и половина след големите протести, държавата и местната власт продължават да се ослушват и отказват да се съобразят с исканията на хората. Ние настояваме да се събори незаконното гето, а ромите там да се купят общински парцели и да започнат да си строят къщи законно“, обясни за сайта ILINDENPRES Иван Кременлиев 1099от Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“.

Той се оплака, че кметът Минка Капитанова отказва да се среща с хората и да обсъжда ромския проблем. „Ако комуникацията продължи да бъде на такова ниво, ние ще поискаме нейната оставка“, предупреди той. 

Кременлиев припомни, че в квартал „Кремиковци“ прoдължават да се строят незаконни масивни постройки. В гетото непрекъснато се заселват роми от цялата страна. Второ гето е започнало да се оформя и в съседното село Дъбница. 

Според Кременлиев в гетото на село Марчево има 12 деца, болни от хепатит. Те продължават да посещават училището и детската градина.
„Ние ще блокираме двете учебни заведения, защото там учат нашите деца и ние няма да рискуваме тяхното здраве“, предупреди председателят на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“. 

Кременлиев още един път подчерта, че не е съгласен с идеята на общинската управа за изработване на Подробен устройствен план на квартал „Кремиковци“, защото това щяло да означава „от едно незаконно гето да се направи едно законно гето“. 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *