Със слънце, вино и много музика в курортното село Делчево край Гоце Делчев посрещнаха Трифон Зарезан. По традиция преди веселбата на мегдана, бяха зарязани лозите в местността Баира.

DSCN4132DSCN4232

С пожелание за берекет – да се роди и „бяло и червено“ кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, заместник областният управител Асим Адемов, кметовете на съседните гръцки общини Просочани и Като Неврокопи, председателят на ОбС – Гоце Делчев – Ангел Гераксиев, заместник кметовете Валери Сарандев и Богдан Боцев, кметът на селото домакин Иван Панайотов участваха в ритуала.

DSCN4177

Предния ден беше организирана дегустация на 110 домашни вина и ракии. Журито с председател енолога Иван Калинов класира вината и ракиите в четири категории. Като майстор на ароматизирана ракия бе отличен д-р Стоян Тунчев, следван от Светлозар Караилиев и Сергей Караилиев. Първа награда за оцветена ракия взе Шапковата кръчма, на второ място остана ракията на Сергей Караилиев и на трето място – питието на д-р Емил Боцев. Никола Думбанов взе отличието като най-добър майстор на бяла ракия, следван от Андонис Мудацос и Гълъбова къща. Най-добър майстор на бяло вино и тази година се оказа Светлозар Караилиев, следван от Венцислав Караилиев и Александрос Караполитидис. Призовите места за червено вино отидоха в съседна Гърция. Първо място за най-добро младо червено вино взе Атанасиос Кирцис, две втори места бяха отсъдени за Георги Бакалчев и Светлозар Караилиев, а на трето място се класира продукцията на Никола Думбанов. И трите места за отлежало червено вино взеха Савас Аврамидис, Спирос Папаянулис и Павлидис Заркас.

В неделния предиобед в Делчево Трифон Зарезан пристигна с бабугери и други маскирани атрактивни герои, които прогониха злите сили, след което веселбата продължи до залез слънце. (Вижте снимки от събитието на страницата на вестник Хроника във Фейсбук)

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *