Хармония, съчетаваща в себе си уникални за страната ни технически и архитектурни решения, просторни зелени площи и луксозно обзавеждане привличат в Гоце Делчев гости от България и чужбина

uva2

 Неповторимият хотелски комплекс за винен и спа туризъм в Гоце Делчев Uva Nestum Wine & SPA спечели престижната награда „Сграда на годината 2016“. Туристическото бижу на Неврокопския край грабна приза в категория „Хотели“.

Проектът за Uva Nestum Wine & SPA е разработен от един от най-известните български архитекти Лило Попов („Сдружени архитекти“). Конструкциите са дело на инж. Новомир Грозев и техн. Галина Додова. Концепцията на интериора е на арх. Красимира Попова и арх. Лило Попов. За паркоустройството е заложено на уменията на арх. Теодор Карамочев и инж. Милена Карамочева. Главен изпълнител на Uva Nestum Wine & SPA е Ай Би Билдинг ЕООД.

Хотелският комплекс Uva Nestum Wine & SPA се намира в непосредствена близост до Гоце Делчев по пътя за село Лещен. На площ от 5000 кв. метра се простират 24 стаи и 9 апартамента с възможност за настаняване до 100 гости и функционално обзаведена конферентна зала със 100 места с модерно техническо оборудване. Той се явява завършващият етап на цялостния спортно-рекреационен комплекс  Uva Nestum, разположен на площ от 62 дка и предлагащ отлично съчетание на стилно обзавеждане, бутикова изба, лозя и просторни паркови пространства, които се поддържат с автоматизирани системи за дъждуване и капково напояване.

uva1

Северно от хотелската част се намира спа центърът, разположен на площ около 2000 кв. м. Спа центърът включва 25-метров открит и 15-метров закрит плувен басейн, както и отделно обособено джакузи. Закритият плувен басейн и джакузи са покрити със стъклена конструкция. Носещата алуминиева част на конструкцията се изпълнява за пръв път в България. В спа центъра са обособени специални помещения за винотерапия, солна флотация, солна зала за релакс, хамам, серайл, сауна, парна баня, фитнес зала, зала за тренировки с единствения в България уред Imoove, както и студиа за високотехнологични естетически процедури – масажи и козметика, фризьорски салон, маникюр и педикюр. Двете части – хотелска и спа – оформят вътрешен двор и са свързани с топла връзка. Пространството в топлата връзка е усвоено и там се простират залата за закуски с обособена кухня, конферентната зала и детският кът за игри и занимания.

Особено богато е решено фоайето с впечатляващ атриум с височина 14 м, панорамен асансьор и винобар. През фоайето протича водна каскада, а в пода са вградени стъклени „витрини” с антични артефакти, които отпращат към богатото историческо минало на района и към намиращия се в съседство римски град Никополис ад Нестум.

Изключително внимание е обърнато на екологичната и енергийноефективната тема като за отоплението и осветлението на хотела са използвани най-съвременните високотехнологични решения. Климатизацията на комплекса и топлата вода се осигуряват от термопомпи и вакуумно-тръбни слънчеви колектори. Приложена е последно поколение VRV система, която е най-модерният начин на климатизация с много висока ефективност и ниво на автоматика. Осигурена е надеждна топлоизолация с вентилирана фасада. Остъкляването е с троен стъклопакет за жилищните части и със специални стъкла на австрийската компания „Екелт“, които пропускат или задържат избирателно слънчевите и топлинни емисии според конкретния случай.

По време на осъществяването на проекта в комплекса последователно реализирани барбекю, бутикова винарска изба с енотека, езеро-рибарник, стопански сгради, собствено стопанство, зеленчукови и овощни насаждения, спортен комплекс (два тенис корта и игрище за мини футбол и обслужваща сграда със заведение и съблекални), 9 дка парк с голямо растително разнообразие, затревен паркинг за над 60 автомобила. Вината във винарската изба се произвеждат само от собствени лозя, простиращи се на площ от 17 дка в комплекса.

Uva Nestum Wine & SPA обединява по елегантен начин най-модерните тенденции в туризма, оригинални дизайнерски решения, луксозно обзавеждане и световни новости в спа и релакс зоните с уникалната природа – просторът и чистотата на Гоцеделчевския регион, историческите и археологически дадености на района, уменията на местните винари, устрема на едно семейство да прави семеен бизнес с регионално значение. Амбициите на Uva Nestum Wine & SPA са за кратко време да се превърне в предпочитано място за конферентен, винен и SPA туризъм, релакс и почивка както за българите, така и за чужденци.

Комплексът Uva Nestum Wine & SPA включва и 17 дка първокачествени лозови масиви, от които се произвежда уникалното Uva Nestum вино, удостоено с редица медали и награди от винени конкурси в България и на Балканите. Ето защо по естествен начин именно виното заема централно място в семейната философия, наречена Uva Nestum Wine & SPA. Комплексът разполага със собствена енотека с изключително богата винена листа на премиум вина от цял свят. За изтънченото небце на своите гости енолозите на Uva Nestum са избрали повече от 140 вида вино от България, Франция, Италия, Чили, Австралия, Нова Зеландия, Португалия и други световни винени топ дестинации. А за кулинарните изкушения в ресторанта на комплекса се използват екологично чисти продукти, произведени от собственото стопанство или от селектирани производители в района. 

Това е поредната награда, която Uva Nestum Wine & SPA получава за уникалната архитектура и концепция. През март 2016 г. комплексът и арх. Лило Попов спечелиха престижния приз на Съюза на архитектите в България „АРХИТЕКТОН“.

 

 Архитект Лило Йончев Попов е завършил архитектурния факултет на Висшия инженерно-строителен институт в София през 1973. Проектант в Районната проектантска организация – София в периода 1973-1975. Специалист в Секцията по теория и история на градоустройството и архитектурата (СТИГА) (от 1995 г. Център за архитектурознание) при БАН в периода 1979-2013. От 1991 до 2013 г. е заместник главен редактор на сп. „Архитектура”. Преподавател към катедра „Обществени сгради” на УАСГ. Автор на студии в научни сборници и на множество статии в професионалния и масовия печат. Член на САБ и КАБ. Заместник-председател на УС на САБ между 2008 и 2010 година. Партньор в “Сдружени архитекти” ООД.

 

Наградата „Сграда на годината“

Учреден през 2002 г., Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Конкурсът се организира под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – КСБ, КАБ, САБ, КИИП.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.