DSCN5852 DSCN5853 DSCN5854 DSCN5855 DSCN585719 иракчани, сред които шестима мъже, четири жени и девет деца, са задържани при незаконно преминаване на българо-граница край село Теплен в понеделник, около 3 часа сутринта. Днес десет от тях, които са пълнолетни, бяха изправени пред районния съд в Гоце Делчев.

Законът предвижда минимална глоба от 100 лева или условна присъда от три месеца и обратно връщане в Гърция. Пред граничните власти те са заявили, че идват от Солун, не искат да остават в България, а целта им е да достигнат до Англия и Германия.

С помощта на преводач от кюрдски, репортер на „Хроника“ разговаря с тях. По разказите им всички са кюрди, живеещи в Ирак и преследвани от ИДИЛ. Загубили са близки, убити и отвлечени. Близо месец и половина са изкарали в лагера ИДОМЕНИ, като до Турция са стигнали със самолет, а след това с кораб в Гърция.  За да стигнат до България платили на кола с която пътували два часа , а след това ходили осем часа пеша. 

В Гърция твърдят, че няма да останат, готови са отново да пробват да минат границата, а някои от тях смятат да рискуват и да се върнат в родината си.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *