Общинският съветник Салих Буковян е играл двойна роля по време на изборите в родното си село Брезница, съобщи за ХРОНИКА Красимир Стоянов, който в изборния ден на 26 март е бил заместник председател на една от секционните избирателни комисии в едно от най-големите села в Гоцеделчевско.

Красимир Стоянов

 

Салих Буковян се явил като придружител на възрастна жена от селото и помогнал тя да гласува. По-късно Буковян дошъл с мъж, който обяснил, че му е трудно да се справи с гласуването, разказа заместник председателят на СИК – Стоянов. „Мъжът беше с бастун, но не изглеждаше да има затруднения нито с движението“, нито със зрението, продължава той. Самият Буковян влязъл с него в тъмната стаичка и излязъл с плика в ръка, за което е заснет видеоклип с телефона на Стоянов. С решение на СИК тази бюлетина бил анулирана, а след малко мъжът се върнал и гласувал без придружител.

Салих Буковян

 

След забележка от страна на избирателната комисия, в която било потърсено съдействие от дежурния полицай, станало ясно, че в съседната секция Салих Буковян бил регистриран и като застъпник. Протокола с резултатите от изборите, заместник председателят Красимир Стоянов е подписал с особено мнение заради нарушенията на Салих Буковян, който се е подписвал едновременно като придружител и застъпник в две различни секции за изборния ден. Днес е изпратена и жалбата до РИК, която да вземе по решение по случая.

„Ако жалбата по случая стигне до нас, ще я разгледаме на заседанието ни утре. Особеното мнение към протокола от изборите вече е в ЦИК и ако от там преценят ще ни го върнат обратно“ – така обясни действията по този казус за нарушения в изборния ден председателят на РИК – Благоевград Мартин Бусаров.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *