Откъде се черпи вдъхновение и как се раждат креативни продукти, може ли българската култура, българската същност и дух да се пресъздават така, че да накарат чужденци да я признаят за изкуство от висока класа, как се изразява креативна идея, дори от обикновени хора в хармония с твореца?

В продължение на два дни в артистичната атмосфера на комплекса „Боже име“ край Гоце Делчев, Мариета Ценова креативен директор на списанията – Perfectday magazine, London, UK, Mallissimo Magazine, Novea News Magazine, Egoist magazine, арт-директор на медии и рекламни кампании – Swiss Formula, Absolut vodka, Nestle, Belvedere – Bulgaria, FIBank, стилист на модни фотосесии – Flux (UK), Plastic Rhino (UK), West East MEN (HK); Bulgaria: Elle, Grazia, Max, Playboy, OK и дизайнер на декори и костюми за театрални постановки, музикални видео-клипове и късометражни филми, фотограф, графичен дизайнер, даде своя отговор на много въпроси по време на обучението „Разработване на креативни продукти“ за обучители от региона Гоце Делчев.

Вдъхновението е навсякъде около нас – храната, един щрих, една българска шевица, няколко звука, съчетани в мелодия, едно българско сватбено одеало, прекроено в рокля на средновековна принцеса и още и още идеи и проекти, реализирани от Мариета в Лондон, Великобритания, Холандия и България запалиха участниците от НПГ „Димитър Талев“, читалищата „Изгрев“, с Баничан, „Искра“ с. Гърмен, Хаджидимово, Абланица, Плетена, с двигателите на творческите работилници, за креативни идеи и продукти от нашия регион. Първите идеи вече са факт и тяхната реализация започва в творческите работилници още през следващата седмица.

Звуци и багри, форми и фолклорни мотиви закодирани в националната ни памет, приказки, предания, песни ще оживеят в модерни проявления. Какво ще бъде това? Филмова импресия, музикална интерпретация, модерна рокля, съвременна игра или художествен етюд. Как творчеството ще намери мост към предприемачеството? Всичко това ще видим това на творчески панаир през есента край Гоце Делчев.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *