Югозападното държавно предприятие ще отбележи традиционната Седмица на гората с разнообразни прояви в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април под мотото: „Гората е живот”. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.

Един от основните акценти е националната инициатива „Лесовъд за един ден“. Тя ще се проведе на 1 април – събота, в 20 града в цялата страна. В Благоевград, в м. Заева поляна, от 10.30 до 14.30 часа, ученици от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев” ще имат възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да разберат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Същия ден ученици от столично училище ще посетят “ДЛС Искър”, за да се запознаят с дейността на стопанството и да видят пораженията от корояда върху иглолистните насаждения около язовир Искър, изкуствено създадени преди 40-50 години с противоерозионна цел.

На 5 април – сряда, в четири териториални поделения, ще се проведе второто издание на образователната и екологична инициатива на ЮЗДП „Растем заедно с нашата гора”. Кампанията е насочена към възпитаване на младите хора в любов и отношение към гората чрез участието им в залесявания и в последващи грижи за отглеждане на младите насаждения. Ученици от Благоевград, Радомир, Кюстендил и Сливница ще залесяват и ще се забавляват, докато горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата.

На 6 април докато служителите от Централно управление на ЮЗДП залесяват в землището на благоевградското с. Клисура, в района на „ДГС Симитли” – край с. Мечкул ще бъдат засадени първите 3600 фиданки брежански кестен на площ около 10 декара. Същия ден ЮЗДП ще представи пред журналисти новоизградения стоманобетонен мост над река Пиринска Бистрица в землището на с. Пирин, района на „ДГС Катунци”. През 2015 г. придошлите води на реката разрушават моста, който е еднакво важен както за извършване на дейностите в горите, така и за местното население.

На 7 април ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХ, ИАГ, партньорски организации, журналисти. Мястото тази година е в района на „ДЛС Витошко-Студена”, край с. Кладница, където ще бъдат връчени награди на служители от други институции и представители на медиите. Предвидена е и пресконференция.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *