Започна разплащането за изкупения тютюн в Гоцеделчевско. Плащането е за количества предадена реколта, за която производителите имат предварително сключени договори с фирмите, които работят в района.

Сериозно притеснени са обаче тези, земеделци, които нямат сключени догbalaовори за изкупуване на продукцията им. Недоговорираният и неизкупен тютюн в района е 727.7 тона, по данни на председателя на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България Арбен Мименов, който е и кмет на община Сатовча.
В близкото до гр. Гоце Делчев – село Господинци, ситуацията е по-спокойна. Там е останала неизкупена само около 2 тона продукция, по думите на кмета Ахмед Ходжов.

lavandula 1

Едно семейство от същото село вече е заменило традиционната култура с лавандула. От есента те са засели 14 декара с ароматната билка и са с намерение да разширят площите до 50 декара, ако им бъдат отдадени под аренда общински земи, поясни кметът на Господинци. Същото това семейство има опит в отглеждането на разсад за лавандула, за има пазар в съседна Гърция.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *