Утре е Благовещение. Ден, в който заедно с всички други традиции е останала и тази да се дупчат ушите на малките момичета. Това може да стане и в друг ден, но желаещите да си пробият ушите на Благовещение са в пъти повече от всеки друг ден през годината.

Желателнbabо е медицинските обици да се носят около месец, за да се избегне възпаление на ухото, съветват специалистите.

В някои от салоните обезболяват ухото, а в други извършват процедурата без предварителна обработка на висулката. Най-често пробиването и поставянето на обиците става за секунди, след което месестата част на ухото се промива с антибиотичен препарат.

Според народното вярване пробиването OBICI на ушите на момиченцето е част от подготовката му да се превърне в мома, а после и в невеста, тъй като обиците и изобщо украшенията са женски атрибути.

За българите името Благовещение, или Благовец, се свързва с думата „благо“ – сладко. Вярва се, че ако се продупчат ушите на този ден, раната ще бъде „блага“, т.е. няма да се „подлюти“ и ще зарасне лесно. То е и символен първообраз на първата брачна нощ.

Според народните вярвания денят на Благовещение, когато Богородица зачева, макар и непорочно, се оказва най-подходящ, за да се извърши и пробиването на ушите. Този ритуал се извършва през пролетта, сезон, който се свързва с началото на новия живот, с очакването за бъдещо плодородие, както и с други важни момински обреди.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *