Като лингвистична фраза, ОК е истински феномен, който възникна в английския език и се прехвърли в десетки, ако не и стотици езици по света, пише io9.

Съществуват най-различни митове за това как е възникнала. Коя история обаче е истинската?

В своята книга „Митове за думите“, Дейвид Уилтън предлага различни обяснения – някои твърдят, че ОК произлиза от древногръцкото ola kala, което означава „всичко е наред“, докато други изтъкват, че идва от думата okeh на индианците чокто. Трети пък „обвиняват“ телеграфа и неговия термин Open Key.

Някои приписват израза на прякора на американския президент Мартин ван Бурен, когото наричали Old Kinderhook. Според много лингвисти дори това да не е точния произход на ОК, прякорът със сигурност е помогнал за разпространението на израза.

Етимологът Алън Рийд от университета „Колумбия“ успява да проследи думата до нейния начален произход в Бостън през 19 век. През лятото на 1838 г. редакторите във вестниците в града започнали да използват най-различни съкращения в своите материали. Тези нови изрази постепенно мутирали и от пълноправни съкращения се превърнали в умишлено изписани грешно изрази. Така един съдбовен ден – 23 март 1839 г. – Boston Morning Post използвал в своя статия израза „o.k. – all correct“, умишлено изписан с О и К, а не с А и С. Или с други думи, както се произнася.

И така, чак до ден-днешен.

източник: www.obekti.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *