С празнична вечерня днес от 18:00 часа ще започне храмовия празник на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ .На 11 май 2023 г. (четвъртък) Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи празнична св. Литургия. Начало на богослужението – 6:45 часа. Начало на празнична св. Литургия – 9:00 часа.

Каква е историята на тази черква в Неврокоп?

Храмът е построен в началото на XX век в махалата Вароша – към 1909 година е още недовършен. В ръцете е на българите екзархисти. Повод за строителството му стават дългогодишните ожесточени спорове от втората половина на XIX и началото XX век между привържениците на Цариградската патриаршия и Българската екзархия на кой да принадлежи близката църква „Успение на Пресвета Богородица“. Патриаршистите с подкрепата на османската администрация в Неврокоп, успяват да вземат връх. По тази причина българското екзархийско население взема решение да построи свой нов митрополитски храм. Изграждането му започва през 1904 година и продължава до 1907 година. По-късно се взема решение за пристрояване на висока четириетажна камбанария. Същата е изградена в 1914 година. В храма са пренесени иконите от несъществуващия днес параклис „Св. пророк Илия“, който е бил в много тежко състояние и готов да падне. Последният се е намирал в местността Старото гробе. Затова митрополитската църква носи името „Св. св. Кирил и Методий и св. пророк Илия“.

снимка: Кръстьо Шилев

В архитектурно отношение храма представлява трикорабна псевдобазилика с двускатен покрив, покрит с нови керемиди. На него има купол с осем прозореца. От изток има голяма апсида. Църквата има три врати – от запад, север и изток. Вътрешното пространство на храма се състои от две части – олтар и наос. Подът и колоните са покрити с красива мозайка, прозорците са цветно стъкло. Полилеите са нови. Нови са и красиво резбованите иконостас и владишки трон.

Храмът е обявен за паметник на културата с местно значение. В нея има 75 икони от ХVІІІ и ХІХ век, дело на майстори от Банската художествена школа.

До църквата е погребан неврокопският митрополит Макарий (1916-1934).

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *