Днес е Света Варвара, празник за всички християни и ден на подкровителката на съседния гръцки град Драма.

Изключително красиво е всяка година, в навечерието на празника край голямо езеро в парка  Света Варвара. На дъното на езерото лежат основите на старата църква на св. Варвара. Според легендата, когато Драма е завладяна от турците, черквата е била разрушена, за да се изгради на мястото на джамия. Но тези планове били осуетени. В  района на Св. Варвара водите на езерото се вдигнали и по този начин джамията не е построена. От тогава, Света Варвара станала покровител на Драма, а от другата страна на езерото е построена нова черква, посветена на светицата. Оттогава на всяка година 4 декември градът чества патрона.

Тази легенда е свързана и с един обичай. В навечерието на Св. Варвара хората изпращат към потъналата църква свещ за Светицата върху дървена дъска, който днес е модернизиран. Малките жители на Драма очакват този ден с нетърпение. Цяла седмица преди това майсторят малки лодки и корабчета от стиропор и подръчни материали и на 3 декември, когато се смрачи, всеки малък капитан пуска своята осветена лодка с желания във водите на езерото. Свещите в лодките, направени от детските ръце, създават красива и уникална атмосфера.

1521

Подобно на традицията в България, на Света Варвара се приготвя и традиционно ястие. Но вместо царевица с орехи, у съседите варят сладък крем от жито, ядки и плодове, с който се черпят в навечерието на празника.

В последните години в навечерието на Света Варвара се открива Коледното градче на мечтите в градския парк на Драма, превърнало се в любимо място за разходки, кратки екскурзии и забавления за децата не само от Гърция, а и за семейства с малки деца от Гоце Делчев и района, както и от цяла България.(Разгледайте снимки тук  https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=1333660503358672dscn3636-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%b5

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *