За всички, които планират пътуване в Гърция или другаде в чужбина, припомняме, че  заповед на министъра на здравеопазването е в сила, не е променяна, нито отменена.

Съгласно тази заповед, всички влизащи в България (с изключение на изрично посочените) независимо дали с бизнес цел, за посещение на роднини или до собствен имот, се поставят под 14 дневна карантина. Същото важи и за влизане в Гърция. Извънредното положение на Гърция ще бъде отменено на 4 май, но за отпадане на карантината на влизащите в страната им не се говори.

Според представители на Посолството на България в Гърция карантината в съседната страна се следи много стриктно и се налагат сериозни глоби. От там препоръките са да не се предприемат пътувания, за които не може да се осигури задължителната карантина.

На границата при влизане в Гърция е необходимо пътуващия да докаже, че живее законно страната или притежава собствено жилище или такова под наем. Постоянното живеене се доказва с данъчна декларация от последната година и Удостоверение за постоянен адрес (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ), или договор за наем или нотариален акт на имота.

Всички други документи различни от тези може да не бъдат признати от гранична полиция и бъде отказан достъп за влизане в страната. На граница се попълва анкетна карта с адреса на пребиваване на всеки пропуснат в Гърция за преминаване на 14 дневна карантина.

За нарушаване на карантината глобата е 5 000 евро.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *