Август като месец на отпуските това лято предлага и много летни забавления.

На хубавия християнски празник Преображение започна фестивалът в Долен. Може би затова организаторите му бяха предпочели да го нарекат TRANSFIGURATION, в превод на роден български език – Преобразяване.

Млади хора с хипарско излъчване от средата на миналия век, или пък поклонници на философията „по-близо до природата“. Боси майки с босoноги деца, мъже с отдавна несресвани и немити бради и коси, кърпи и шалове, раздърпани дълги поли и тук там – някоя част от национална носия. Фрази на английски, немски, полски. Това бяха гостите на шумно рекламирания фестивал в Долен през уикенда. Чуваха се родопски гайди, алтернативна и етно музика не съвсем, по-скоро едно усещане, че не си попаднал съвсем на подходящото място.

Какво са търсили Исихия и Теодосий Спасов на това място в Родопите, стана ясно само на тези, които можеха да си позволят билет от 60 лева за първата вечер. Местните хора, приютили арт събитието в селото си, нямаха „гривничка“ за 130 лева, с която да влизат в специално изградения за целта амфитеатър. Групи доленци чакаха на входа, та ако не е достатъчно публиката, да ги пуснат, да видят какво всъщност става там.
Обвито в мистерия беше това артистично сборище в красивото село на Западните Родопи. Който е платил е видял, дали е доволен или разочарован е друга тема. Иначе, както на всяко място на което се събират много хора, имаше полицейски патрул, пожарна и линейка, а селският стадион за дните на фестивала беше паркинг.

DSCN0753DSCN0795 DSCN0750 DSCN0776 DSCN0785 DSCN0788 DSCN0790

 

 

 

Утре завършва джаз фестът в Банско.

DSCN0801DSCN0808 DSCN0821 DSCN0834

През годините в Банско са свирили повече от двадесет биг бенда. Освен традиционните участници от Биг бенда на БНР, на джаз сцената са гостували големите формации на Вили Казасян, Георги Борисов, Ангел Заберски, Биг бенд Благоевград, както и няколко оркестъра от Германия и Австрия. Макар и със съвършено различен характер, етно-стиловете също имат запазено място в афиша на събитието. В програмата на фестивала са взели участие и почти всички големи български джаз изпълнители. Тази година джаз фестът започна в петък със специалното участие на Васил Петров и Биг бенд Благоевград (България) с диригент Борис Янев.

Снощи на сцената бяха Йълдъз Ибрахимова и Биг бенд „Орлите на джаза” (България/Турция) с диригент Мурат Аксой. Джаз седмицата завършва утре. В седемте дни на сцената свириха и пяха джаз състави от цяла Европа, Израел, Египет и САЩ.

Както всяка година, билети за да чуеш звездите в Банско на площада не бяха задължителни. Нямаше го и усещането, че не си попаднал на точното място.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *