Любителите на класическата музика и балет от Гоце Делчев ще могат да се насладят на спектакъла РОМЕО И ЖУЛИЕТА по музика на П.И.Чайковски и ПОЛЕТ КЪМ СВЕТЛИНАТА по музика на П.И.Чайковски, Дж. Гершуин, Жул Масне, А. Пиацола и Дж. Росини. Хореографията е на Силвия Томова, художник на декорите е Салваторе Русо /Италия/. Асистент на художника Меглена Илиева, асистент-режисьор Елена Колева, репетитори Силвия Томова и Милен Харалампиев. Участват солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе.

Шекспировата безсмъртна творба „Ромео и Жулиета” е вдъхновение за различни композитори, които създават своите симфонични, оперни и балетни шедьоври на базата на най-трагичната и трогателна любовна история в световната литература. Великият майстор на красивата музика Пьотр Илич Чайковски не прави изключение и той добавя към своето гениално творчество фантастична увертюра „Ромео и Жулиета”. В 20 минутната музика на Чайковски хореографът Силвия Томова ще отговори чрез танца на вечните въпроси: Къде е любовта? Какво е любовта? За какво е любовта? Декорите и костюмите на спектакъла са дело на неповторимия голям художник от Италия Салваторе Русо. Заедно със солистите на балета на Държавна опера-Русе ще се пренесем в автентичната атмосфера Верона, за да преоткрием, че само „Красотата ще спаси света, а любовта ще ни помогне да я прозрем”….

Във втората част на балетната вечер ни очаква още една истинска наслада за сетивата. Различни цветове на дъгата ще открием в приказно красивите костюми, избрана музика от Росини, Чайковски, Масне, Пиацола, Гершуин ще провокира нашата чувственост, ефирни движения ще приковат вниманието и ще ни позволят да се понесем в полет. Към светлината…Червеното, синьото, зеленото, жълтото, бялото, черното, видимите и невидимите цветове на нашата душа.

Билети се продават в Дома на културата.

DSCN0396DSCN0394

 

By hronika

One thought on “За любителите на класическата музика и балет в град Гоце Делчев”
 1. Втората част на вечерта – „Откровения“
  Откровения
  Спектакълът „Откровения“ на Държавна опера – Русе е калейдоскоп от различни танцови техники и светоусещания. В него са представени талантливи млади хореографи. Художественият ръководител на трупата Силвия Томова дава шанс на двама млади изпълнители от балета, Александър Марков и Мариян Янков, да се изявят и като хореографи.

  Ангелина Гаврилова е солистка на Балет Арабеск и участва в различни театрални проекти. Преподава съвременен танц, импровизация и специална гимнастика в Националното училище по танцово изкуство. В танцовата си композиця от албума Тишината в мен тя ползва музика на несравнимия цигулар Гидон Кремер.
  С миниатюрата Молитва Анна Донева, на основата на Сюита за виолончело от Й.С. Бах, пресъздава състоянията на надежда и вглъбяване, от които се нуждае всеки в търсенето на своите съкровени мечти. Авторката е сред малцината българи, специализирали хореология и рилийз в престижния Лабан Център Лондон (Laban Centre London).

  Асен Наков също оформя своя творчески почерк като солист в балет Арабеск. Работи със световноизвестни хореографи от САЩ и Канада, Англия и холандия. В своята танцова миниатюра той използва хита на Енгелберт Хъмпърдинг Сянката на твоята усмивка, невероятния глас на перуанската легенда Има Сумак и колаж от латино ритми, за да изрази сложният лабиринт от взаимоотношения между мъжа и жената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *