DSCN9224
Спортно майсторство, хъс и непресъхваща любов към любимата игра. Това видяха феновете, дошли на ежегодния демонстративен мач на ветераните на „Пирин“ (Гоце Дечев). За поредна година бившите футболисти от Гоце Делчев от различни поколения се събраха по повод 24 май, което е традиция от преди 50-ина години. За известно време тя бе прекъсната и преди 10 години отново бе възродена от настоящият спортно-технически директор Иван Близнаков заедно с група по-възрастни бивши играчи на зелено-белите начело със Костадин Караджов и Стоян Карталов. И този път тримата бяха във вихъра на събитията като първите двама се появиха на терена като футболисти, а Стоян Карталов от скамейката ръководеше играта белия тим, в който се появиха мнозина от футболистите, открити от него през годините. Като негов помощник застана друг бивш наставник на неврокопчани – Александър Атанасов.
На отсрещния фланг наставник бе първият официално дипломиран треньор от НСА в историята на местния клуб Крум Грозданов, чието старшинство бе уважено от Никола Солаков, който зае ролята на негов помощник начело на червения отбор. Дуетът имаше предимство, умело подпомаган от доктора на мъжкия тим на „Пирин“ (Гоце Делчев) Стоян Мисирков. На терена като техни подопечни, излязоха игралият с екипа на „Литекс“ Кемуран Ахмед, подвизавалият се в Европа с „Локомотив“ (Пловдив) Стоян Карапетров, доскорошният играч на зелено-белите Димитър Крушовски, който наскоро навърши 35 г. и наборите Иван Панчелиев и Крум Георгиев. В отбора на съперниците им пък се изявиха спортно-техническият директор Иван Близнаков, играл в „А“ група за шампионите в началото на 90-те „Етър“ (Велико Търново), Монтана и др., бившият нападател на „Пирин“ (Гоце Делчев), „Пирин“ (Благоевград), „Берое“, „Черноморец“ Марио Метушев, един от голаджиите на „Пирин“ (Гоце Делчев) и „Беласица“ Иван Либов, железният защитник отпреди няколко години Георги Леваков. Белият отбор бе изведен от най-възрастният действащ ветеран в България Костадин Караджов.
Мачът, който бе в две полувремена от 35 мин. бе повече от оспорван. Със спасяванията си на двете врати се отличиха настоящият треньор на вратарите на първия тим на „Пирин“ Никола Стойков и Димитър Божков, направили чудеса в рамките на пазените от тях врати.
Първи поведоха белите още във 2-та мин., когато Венцислав Шиндов с хубав удар прати топката в долния десен ъгъл на противниковата мрежа. Червените бяха близо до материализиране на натиска си да изравнят, след като Кемуран Ахмед стреля опасно, но отново противниковият вратар показа класа и спаси. Тимът на бившия футболист на „Литекс“ бе съборен за дузпа, реализирана от Стоян Караптеров, който възстанови равенството в резултата в 16-та мин. На почивката двата тима се оттеглиха при 1:2, след като в 30-та мин. Кемуран Ахмед напомни за най-добрите си години и с далечен удар прати топката в долния десен ъгъл на вратата на съперника. За запазването на аванса до антракта имаха принос Димитър Крушовски и Крум Георгиев, които на няколко пъти спираха опасни атаки на противника.
След пропуск на Ангел Солаков, в 60-та мин. се разписа Лазар Спахиев увенчал сърцатата си игра с хубав гол. Крайното 3:3 оформи Иван Либов, който в 67-та мин. оползотвори дузпа, отсъдена от съдията Николай Чобанов, който я отсъди за нарушение именно срещу него.
„Благодарим на ръководството на „Пирин“ (Гоце Делчев) за подкрепата, която ни оказаха председателят Благомир Томов, изпълнителният директор Костадин Гуцев, спортно-техническият шеф Иван Близнаков. Не искаме да пропуснем и подкрепата община Гоце Делчев, която начело с кмета Владимир Москов винаги е стояла зад клуба. Радваме се, че успяхме да се срещнем толкова много ветерани от различни възрасти. С годините пъргавостта намалява, трупат се килограми, ставаме по-бавни, но се видя, че футболното майсторство си остава, любимата игра не е стихотворение, та да го забравиш,“ коментира най-възрастният действащ ветеран в България Костадин Караджов, който макар да бе на терена само 15 мин. показа, че за спортния дух и любовта към футбола възрастта не е порок.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *