Толерантни ли сме и до колко? Къде и как се проява човешката толерантност? Как реагираме когато се сблъскаме с нетолерантността? Отговор на тези въпроси потърсиха младите хора от Гоце Делчев днес, на срещата си с Яков Джераси в ПМГ „Яне Сандански“, приятел на училището, който дойде да им предложи да се включат в състезанието за писане на есета върху книгата на Михаел Бен Зоар „Схватката на Хитлер“, свързана със спасяването на българските евреи. Инициативата е на фондацията, занимаваща се с благотворителна, образователна и социална дейност „Израел – България“ и се провежда за пета поредна година в България, припомни директорът й, г-н Джераси.
Преживяванията на Цветелена Йокова и Георгия Стоева, спечелили пътуване до Израел, като награда в миналогодишния конкурс, впечатлиха съучениците им и провокираха любопитството им да научат повече от най-новата история и съдбата на евреите по времето на Втората световна война.
Момичета разказаха за срещата си с автора на книгата Михаел Бар Зоар, за вълненията си из светите места – Божи гроб, Голгота, Стената на плача, за покъртителните си преживявания при посещението в музея на Холокоста и срещата им с жена, оцеляла от ужасите.

DSCN4032
„Много скромно място е отделено за спасението на българските евреи и ние споделихме това с вицепрезидента Маргарита Попова“ – споделиха Цвети и Георгия, с надежда, че тя не е забравила заръката на българските младежи, този пропуск да бъде отстранен, въпреки въпросителните и изкуствените пречки, които се опитват да поставят историците за съдбата на евреите от съседните на България страни – Гърция и Македония.

DSCN3979
Двете момичета и младите хора от България са притеснени и от фактите, които са чули при срещата си в Лигата за антипоругаване, която се опитва да пребори антисемитизма. „Там установихме със съжаление, че българите не сме особено толерантни по темата, може би е и заради липсата на достатъчна и достоверна информация“ – търсят те причините.

DSCN4019
И продължиха със спомените за слънчевия Тел Авив, за топлото приятелско отношение на хората, у които са гостували, за усмивките на минувачите, когато групата запяла „Хубава си, моя горо“ при срещата си момче еврейче с корени от България на една автобусна спирка и за толерантността на евреите към чужденците, към непознатите, към друговерците, дори и към Гей парадите.

DSCN3980
От днес в централното фоайе на гимназията в гр. Гоце Делчев гостува пътуваща изложба на българския фотограф Огнян Панов, със снимки и фотоси, провокиращи чувството за толерантност към малцинствата, живеещи в страната ни. „Чувството за толерантност е много ярко изразено у младите хора, които мислят модерно и отворено, без да са обременени от езикови бариери, исторически, религиозни или други предразсъдъци“, каза на откриването й Яков Джераси.

DSCN4026

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *