Случаите за прехвърляне на договори за произведен тютюн, цитирани от Нова телевизия не са кражба, смята Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който отдавна е в тютюневия бранш IVAN SABAXLYKOVи е председател на асоциация Басмъ. В периода 2007 – 2009 г. договорите за изкупуване на тютюн са били практика сред дребните производители и прехвърлянето на тютюна „на името“ на друг не е било проблем. Никой не е предполагал, че точно тези години ще бъдат използвани за база на държавните доплащания, които се използват за преструктуриране на отрасъла, коментира Сабахлъков.

След срещата в министерството на земеделието той се чувства морален победител, а едри производители на тютюн в района на Гоцеделчевско, според него няма. Несправедлива е идеята по 3.50 лв. да вземат тютюнопроизводители с производство в референтния период до 2030 кг., а над тези количества да получат по 1.50 лв.
Има четири варианта за субсидиите, чакам още информация от МЗХ и чак след 5 март ще е ясно какво ще правим – каза още Сабахлъков.

„Нашето желание е да подкрепим най-уязвимите малки производители на тютюн и политиката на Министерство на земеделието и храните е с акцент именно към тях“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с тютюнопроизводители вчера, за която ви информирахме. „На 5 март ще решим кой от предложените варианти за подпомагане на сектор „Тютюн“ да бъде приет”, каза министър Танева. Тя обясни, че някои от дискутираните нови предложения, по отношение на начина на разпределение на средствата за тютюнопроизводството, няма да могат да се приложат още тази година. По време на срещата с браншовите организации, Десислава Танева припомни, че до 2020 г. националните доплащания за тютюн ще бъдат намаляващи, а от 2021 г. това производство няма повече да бъде субсидирано. Помощта, която се предоставя към момента има за цел да подкрепи стопаните да се насочат към друг вид производство.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *