Електронно свидетелство за съдимост вече ще може да се изготвя с директно плащане с дебитна или кредитна карта през сайта на Министерството на правосъдието.

phpzntsqp_559x

Това е първата услуга в българската администрация, за която се въвежда подобна възможност за плащане, при това, без гражданите да дължат никаква такса за превод, съобщават от ведомството. Новата опция е въведена през миналата седмица. Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и се стартира процесът по нейното предоставяне, като така се пести време на гражданите. При картово плащане заявителите не дължат такса, която по принцип е 3 лв. за електронно свидетелство и пет лева за свидетелство, издадено на хартиен носител.  С въвеждането на тази опция гражданите могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света, с достъп до интернет, уточняват от ведомството. Средно на година се заявяват над 700 000 свидетелства.

С новата услуга се спестява времето, което е необходимо за издаване на свидетелство по традиционния ред заради физическо посещение на съответното бюро „Съдимост“, периодът за издаване на свидетелството, за получаването му и не на последно място  – заплащане на такса от пет лева, върху която банката взема и преводна такса. От правосъдното ведомство обещават съвем скоро да  се въведе заплащане на такси чрез карта през виртуален или физически ПОС терминал.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *