Гърците от Тасос и кризата

Тревоги измъчват местните хора на гръцкия остров Тасос. Препитанието им зависи от туризма, сезонът е в разгара си, но туристите от Западна Европа тази година ги няма. Идват много българи, но те имат скромни възможности.

Курортисти се припичат на слънце по плажовете на гръцкия курортен остров Тасос. Но първото впечатление е измамно: много от шезлонгите това лято остават празни. За жителите на острова всеки курортист е повече от добре дошъл. Само че по-заможните гости от Германия и Великобритания тази година ги няма. А тъкмо приходите от такива туристи биха помогнали на местните хора да преживеят някак задаващата се следваща вълна от мерки за икономии.

В магазинчето за сувенири на Спирос Вулгаридис, на пристанището в Лименас деца се спират пред пъстрите джунджурии, изложени на рафтовете – само че никой нищо не купува. Клиентите дори не отвръщали на любезното му „здрасти“, оплаква се 52-годишният мъж. „Мнозина имат чувството, че ако отвърнат на поздрава, непременно трябва и да купят нещо“, казва той.

Туристи, които не носят печалба

Повечето туристи, пристигащи с автобуси и фериботи, са от България, Румъния и други балкански страни. Техните финансови възможности най-често са възскромни, бюджетът им за почивка е пестеливо пресметнат. А и почти вече не идват гърци на почивка през уикенда на остров Тасос. „Хората се страхуват за бъдещето си и никак не им е до ваканция“, посочва кметът на Тасос Костас Шациемануил.

„Как ще я караме, просто не знам“

Магазинчето за сувенири на Вулгаридис е отворено всеки ден от 10 сутринта до среднощ. От 20 години той и жена му го стопанисват. Само че оборотът намалява, а разноските се повишават – ако върви така, може да се наложи да го закрие. „Сега печелим по 50 евро на ден, това е една пета до една шеста от оборота, който сме имали предишни години. С онова, което изкара през краткия летен сезон, Вулгаридис трябва да издържа семейството си през останалата част от годината. „Сега и данъците ни се повишават, как ще я караме, просто не знам“, казва той.

Кметът Шациемануил залага надежди на третата спасителна програма за Гърция. Въпреки по-високите данъци, с помощта на спасителния пакет страната може и да успее да се изправи на крака. Постигнатата споразумение с кредиторите може да подобри климата, а това ще докара повече туристи, надява се кметът. „Положението е тежко, но споразумението беше нужно и трябва да се придържаме към него.“
[Ще останат ли празни плажовете тази година в гръцките курорти?]

Ще останат ли празни плажовете тази година в гръцките курорти?

С оптимизма си кметът обаче е изключение на острова с площ от 380 квадратни километра. Сред останалите му обитатели преобладават отчаянието и гневът. Привържениците на левия премиер Алексис Ципрас, които на референдума гласуваха срещу мерките за икономии, се чувстват предадени от него, след като той се обърна на 180 градуса.

„Избрахме Ципрас, за да сложи край на мерките за икономии, но после той направи точно обратното“, недоволства хотелиерът Танасис Манцавелас. Според него, Гърция е трябвало да обяви фалит. „Само така щяхме да сложим ново начало. Вместо това пак поискахме кредити. Кризата продължава вече пет години и сега само я удължаваме“, казва 40-годишният грък.

„Защото са гостоприемни и имат нужда от помощ“

Жителите на острова смятат, че западните туристи не идват, защото са подплашени от информациите за опашки пред банкоматите и недостиг на бензин. Някои германци сигурно биха изтъкнали и друга причина – чуят ли само името на германската канцлерка, много гърци свиват гневно вежди – според тях Ангела Меркел е виновна за наложения курс на икономии. Но същевременно уверяват, че нямат нищо против германските туристи, които са добре дошли в Гърция.

Волфганг и Зилке Шенк от германския град Билефелд дълго се колебали дали да прекарат отпуската си тази година на остров Тасос. „Опасявахме се, че ще трябва да носим в брой всичките си пари за почивката и се тревожехме, включително че можем да не бъдем добре приети, след като идваме от страната на Меркел“, споделя Волфганг Шенк. Въпреки това семейството решило да замине на почивка в Тасос. „Защото обичаме Гърция и защото тамошните хора винаги са били много гостоприемни. Не искахме да ги изоставим точно в този момент, когато имат такава нужда от нашата помощ“, казва германският турист.

http://www.dw.com/bg/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%81-%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0/a-18599024

 

Това се твърди в репортажа на немското издание. Почти всяка година почивам на Тасос. Не бих казала, че немските туристи помагат на дребния туристически бизнес в Гърция. Те разчитат на своя „ол инклузив“ и евтините полети в пакета им за лятна ваканция, осигурени им от туристическите агенции. Българи, румънци и сърби харчат парите си през лятото на острова. На това разчитат таверните, бийч баровете, супер маркетите и останалите дребни търговци.YAXTA MASA MASLINOVA GORA OKTOPODI (Снимките са авторски, на вестник Хроника)

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *