При проверка на лица, поставени под карантина, в района на действие на Рaйонна прокуратура – Гоце Делчев, са били констатирани нарушения от две лица. Едно от тях – с инициали З. В. от с. Долен, не е било открито в дома, посочен за престой. Към настоящия момент опитите на органите на РЗИ и РУ на МВР гр. Гоце Делчев за установяване на нарушителя са безуспешни. Било е образувано бързо досъдебно производство срещу Е. Б., който на 29.03.2020 г. в с. Копривлен нарушил наредба, издадена против разпространението на заразителна болест по хората, като престъпното деяние е било извършено от него по време на пандемия и извънредно положение.

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Благоевград районните прокуратури в Благоевград,  Гоце Делчев,  Петрич, Разлог и Сандански са предприели действия за създаване на организация по места по спазване на противоепидемичните мерки, въведени срещу разпространението на вируса Covid-19.

Извършени са били съвместни проверки от контролните органи в няколко аспекта – търговски обекти, места и мероприятия, на които се събират множество хора, както и лица, поставени под карантина.

В периода от 16.03.2020 г. до 30.03.2020 г. са били проверени 345 търговски обекта, 126 места и мероприятия и 1833 карантинирани лица.

Районна прокуратура – Благоевград е съобщила за констатирано нарушение в супермаркет, касаещо предлагане на неопаковани храни (хляб и тестени закуски). След издадено предписание, още същият ден то е било изпълнено и посочените продукти са били опаковани индивидуално. Сред други нарушения в няколко търговски обекти и предприятия в гр. Благоевград са неоразмерено с указателни табели за чакащи клиенти външно пространство, липса на информационни табели, редът за провеждане на дезинфекция.

В резултат на извършените проверки под ръководството на Районна прокуратура – Петрич са били дадени предписания относно извършване на дезинфекция и спазване на необходима дистанция между клиенти в няколко търговски обекта.

За престъпления по чл. 355, ал. 2 от НК се водят досъдебни производства в районните прокуратури в гр. Благоевград, гр. Сандански, гр. Разлог срещу лица, нарушили задължителната карантина.

By hronika

One thought on “Издирва се избягал от с. Долен, поставен под карантина”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *