Изключително активни бяха през отминаващата година членовете на БДЗП Гоце Делчев, които реализират своята дейност на територията на общините Гърмен, Хаджидимово, Гоце Делчев, Сандански, Доспат, Сърница. Съдействие в различните инициативи са оказали държавни и общински служби, техни служители, доброволци и съмишленици в опазването на птиците и природата на България, доволен и горд е техния председател Димитър Попов.
БДЗП Гоце Делчев от години полага грижи за опазването на птиците не само с наблюдения и проучвания, но и с преки действия, когато това се налага.

Голямата гордост на БДЗП Гоце Делчев орез тази година е  официално откриване на „Обсерватория за наблюдение на птици“  и еко пътека „Щъркелово гнездо“ в с. Баничан.

Проект на БДЗП Гоце Делчев, НЧ „Изгрев – 1930“ и община Гоце Делчев. Всичко започна преди две години, когато изграждането на площадка за наблюдение на птици и кът за отдих изглеждаха като една абсурдна мечта. Площадка и кът за отдтих, до които няма дори път. Това беше просто един скалист хълм, обрасъл и недостъпен за всякакви машини. Може би едно от най-големите предизвикателства на веки един, който трябваше да даде съвет и да работи по изпълнението на задачата.
Първите стъпки в осъществяването на инициативата започнаха благодарение на наш съмишленик – писателката Капка Касабова. Тя ни предостави безвъзмездно средства от получена от нея награда „Никола Бувие“ , която спечелила за написана книга.

И ето, че се стигна до момента на официалната церемония по откриването на нашата обсерватория за наблюдение на птици, както я нарече самата Капка Касабова. От БДЗП Гоце Делчев благодарят на всички съпричастни към тази инициатива.
Това са: Осиновителите на щъркелови гнезда в с. Баничан – 2б и 3г клас при Второ ОУ „Гоце Делчев с класни ръководители Ушилкова и Костова, група Буболечки при ДГ „Джани Родари“, Лъвчетата от ДГ „Радост“, родители и приятели, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, кметът на с. Баничан Елена Сивриева, Костадин Харисков, Боби Нановски, Марко Запрев, служители на ДГС Гоце Делчев, Бизнес инкубатор Гоце Делчев, Васил Чилев, Таня Ежкова, отец Георги. Дървесината за изграждането на беседката беше безвъзмездно дарена от ЮЗДП и ДГС Гоце Делчев.
Дарители са още – Йордан Гелев, Надежда Карамфилова, Ваня Харизанова, Криси и Мишо от с. Баничан, сем. Тропчеви от с. Баничан, Елена Сивриева кмет на с. Баничан, отец Георги.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *