Сред конкуренцията на 45 състезатели от България и Северна Македония, Пламен Камбуров от екипа на Вромос Рейсинг записа името си в спортната история на Гоце Делчев, след като спечели първото издание на планинското изкачване Гоце Делчев, което се проведе през почивните дни. То бе 2-и кръг от националния шампионат. Победителят Пламен Камбуров спечели състезанието в Гоце Делчев, след като бе най-бърз във 2-ия и 3-ия манш при променливи условия и мокро трасе.

В крайното класиране шампионът остави на почти 10 секунди втория Николай Златков от Проспийд с Ауди S1. Най-бързият от първия манш Васил Въжаров с Опел Астра претърпя инцидент във второто пускане по трасето.

Местата на подиума допълни Любен Каменов от Дамасцена Алба с Мицубиши Лансър Ево 8. Миналогодишният шампион Юлиян Телийски с Мицубиши Лансър Ево 9 от Дунев Рейсинг остана 4-и. Най-бързият от тренировките Стефан Стоев със Силвър кар EF10 не разполагаше с истински гуми за мокро и остана едва 10-и. Той също записа името си в историята на надпреварата, поставяйки рекорд за най-бърз състезател, след като успя да вдигне със своя автомобил на най-бързата отсечка 202 км/ч.

Така крайното подреждане придоби следния вид:

  1. Пламен Камбуров
  2. Николай Златков – +09.830 сек.
  3. Любен Каменов – +13.660
  4. Юлиян Телийски – +21.880
  5. Иван Влъчков – +32.710
  6. Искрен Веселинов – +49.650

Безспорна атракция за всички присъстващи бяха двамата големи шампиони на България, които дойдоха на живо в Гоце Делчев – Кубрат Пулев и Петър Стойчев. Първият откри състезанието и даде официален старт, след което премина с един от най-известните ни рали състезатели – Румен Дунев по трасето. Като подарък за своето първо гостуване, Кубрат Пулев получи от община Гоце Делчев уникален български трибагреник с неврокопски чанове и пожелание от кмета Владимир Москов да бъде винаги победител.

На втория ден не по-малка атракция бе плувната гордост на България Петър Стойчев, който в екип с Димитър Илиев взе специално участие в надпреварата.

„Както ние, така и всички, които участваха в организацията начело с Румен Дунев, а така също и състезателите сме доволни от първото автомобилно състезание „Планинско изкачване Гоце Делчев 2019“. Радвам се, че и зрителите от нашия град останаха доволни, което ни дава амбицията да се замислим за едно бъдещо продължаване и завършилият старт да не се превръща в епизод, а в традиция и следващата година да се съберат отново най-добрите ни състезатели. Тази година участниците бяха 45, а защо не догодина да бъдат повече. Ние сме спортен край и подкрепяме спортните инициативи. Що се отнася до дългосрочните ни планове, то защо да не бъдем домакини и на Европейски кръг,“ коментира след края на състезанието кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който връчи част от наградите и бе сред зрителите, които въпреки дъжда наблюдаваха събитието до последно.

Община Гоце Делчев за първи път бе домакин на подобно състезание и по категоричната оценка на участниците и гостите, се справи блестящо с организацията. Единствената дама участничка в състезанието сподели, че мероприятието се проведе не само на национално, а на европейско ниво.

На свой ред, автомобилният шампион Румен Дунев, който е основния организатор на спортната проява, оцени високо както трасето, така и свършената работа от страна на община Гоце Делчев по обезпечаване на състезанието. Той коментира, че популяризирането на автомобилният спорт е една от основните му цели и се радва, че е имало толкова сериозен интерес от страна на местната публика.

Благодарим на всички, които участваха в организирането на това мащабно и сериозно събитие и направиха всичко по силите си, то да премине нормално и спокойно, без никакви инциденти. Община Гоце Делчев изказва своята благодарност за коректното партньорство на Румен Дунев, Автомобилен клуб „Дунев рейсинг“ и Българската федерация по автомобилен спорт.

Събитието в Гоце Делчев бе посветено на 116 години от гибелта на патрона на града.

Единствената дама състезател Ива Русинова сподели на своя профил в социалните мрежи:

Най-великото състезание, на което съм имала удоволствие да участвам! Когато разбрах, че федерацията се разпада, се отчаях тотално от автомобилния спорт и мислех, че е подминал дъното. В следствие на това си продадох и Субаруто, тъй като явно нямаше да има смисъл от него.. НО ето, че организаторите на Планинско „Гоце Делчев 2019“ опровергаха лошите прогнози, и не само това, а дори надминаха най-смелите ми представи, за това как би могло да изглежда едно състезание! Като започнем от безбройните табели от влизането в Гоце Делчев до самото трасе, да искаш да се изгубиш- няма да успееш, знаците и табелите по трасето и не само, които увеличаваха и без това широките ни усмивки, информационните книжки, които се раздаваха на всички, дъждобрани и храните и напитките, които бяха в промишлени количества и ни очакваха на финала, за да се подкрепим след изкачванията! Зрителите бяха издигнати на пиедестал, за тези, които искаха да са на трасето автобус обикаляше между маншовете и превозваше хората от завой на завой, с обособени спирки и график като на истински градски транспорт, а тези, които бяха в боксовете, можеха да гледат на живо състезанието на огромна плазма! Нямаше някой, за когото да няма награда и подарък! Всичко беше абсолютно безкомпромисно, а накрая завършихме деня с една безкрайно дълга маса, хапване и пийване, както подобава на едни истински българи!
Благодаря ви на целия организационен екип, че върнахте вярата ми в автомобилния спорт в България и че ни позволихте с Александър Язов да направим едно истинско шоу за публиката!
Благодаря и на невъзможно многобройната публика, която не само че не се разотиде на дъжда, а даже се увеличи, любовта и положителната енергия, която ни раздадоха! Велики сте! 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *