Повече от 400 000 хиляди лева дължат две фирми от Старозагорско и фирма от Поморие на земеделски производители от Туховище, Слащен, Вълкосел, Кочан, и още няколко села в Гърменско и Гоцеделчевско за неизкупена продукция от лавандула, съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Повтаря се историята с тютюна, на който хората от региона търсят алтернатива. От две години хората чакат да им бъде платена изкупената лавандула без резултат. Необяснимо защо тази пролет пак са купили разсад и са заложили нова реколта за над 500 000 лева.

„Сезирал съм прокуратурата в Благоевград. Има разпитани производители, но до момента няма дело. Писах и на премиера Бойко Борисов да вземе отношение“, каза кметът Мименов.

Някои от стопаните са заплашвани от прекупвачите, че ако се оплакват няма да видят никакви пари. Почти всяко семейство отглеждало лавандула в Сатовчанско е ощетено с по над 8000 лева.

Производителите  заплашват с ефективни  протести и блокиране на границата.

На снимката лавандулова плантация край с. Господинци. Тези собственици нямат проблем с изкупуването на продукцията, както ни информираха на редакционния телефон.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *