След дълго чакане, само за два дни тютюнът от село Хвостяне е изкупен до последната бала. Местните производители са доволни и от цената, която са им платили от двете фирми изкупвачи, около 4.50 – 5.00 лева за килограм. В първите дни на март те започнаха да засаждат семена за новата реколта.
„Не ни е сигурна нито цената, нито изкупуването, така е всяка година“, коментира един от дългогодишните производители в селото Ибрахим Метушев, който отглежда тютюн с цялото си семейство. Пак по думите му, рискът със зеленчуците е по-голям, макар селото да е известно в региона с производството на чушки, домати и зеле.
Днес в Хвостяне са представители на фирмите, които заедно с договорите за изкупуване доставят и семена според количеството декари, които ще отглеждат местните хора от селото.

LEXI TUTUN
Заради ниските изкупни цени и несигурността в тютюнопроизводството, тази година малка част от жителите на съседното село Господинци ще заложат на тютюна. Там са сключени засега само 21 договора с производители от селото, съобщиха от кметството. Тютюнопроизводителите се притесняват от непознатия сорт „Гръцка басма“, за който им предлагат семена при сключване на договори за изкупуване на продукцията, която ще отглеждат това лято.

снимка: КМЕТСТВО СЕЛО ГОСПОДИНЦИ

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *