Как да се грижим за краставиците – вече сме засадили краставиците в градината и сега трябва да видим как да се грижим за тях. За добра реколта са нужни добри грижи. Има основни неща при отглеждането на краставици, които трябва да спазваме, за да може те да растат добре и накрая да ни се отблагодарят подобаващо. Най-важните неща, които трябва да правим след засаждането на краставиците са – окопаване, напояване, подхранване, растителна защита и мулчиране.

По принцип краставиците обичат аерираните почви. Но много внимаваме с окопаването около растенията, за да не повредим плитките корени на краставиците. Първото окопаване правим след като растенията вече са се хванали добре, а плевелите започват да се показват – може би десетина дни след пресаждането. Ако сме засадили краставиците директно със семена, първото окопаване правим след появата на 1-2 листа. Даже може да кажем, че не окопаваме почвата, а просто я разрохкваме. Можем да комбинираме този процес с внасянето на торове. Също така е добре леко да загърлим растенията, когато аерираме почвата, с цел да увеличим корените на краставичните растения. За още повече корени, можем да направим следното – когато растението е вече по-голямо, можем да наклоним едно по-ниско стъбло към почвата и да го затрупаме с малко почва. По този начин то ще пусне бързо допълнителни корени и ще увеличим добива на краставици. Съвет – можем да окопаваме краставиците 1 ден след поливане, защото така ще разрохкаме и аерираме полувлажната почва, преди да е хванала дебела и плътна кора.

Как да поливаме правилно краставиците, за по-голям добив?

За нормално развитие и плододаване на краставиците, ние трябва да поддържаме почвената влажност около 80% от пределната почвена влагоемкост. За по-лесното определяне на влажността на почвата, можем да закупим влагомер за почва. Поливаме често (поне два пъти в седмицата) и то с хладка вода, не със студена. Поливаме предимно надвечер. Съобразяваме се и с атмосферните особености, като при липса на валежи и горещо време, поливаме по-често.

По време на цъфтеж и плододаване е препоръчително да поливаме 3-4 пъти в седмицата. Но все пак това зависи от много фактори – тип почва, атмосферни условия и други. Затова всеки градинар трябва сам да прецени кога и колко да полива. Можем да използваме и капково напояване, което е добра алтернатива за краставиците. Можем да комбинираме поливането на краставиците с тяхното подхранване с биотор или компост, добавен във водата. Съвет – краставиците обичат водата, затова трябва да поддържаме почвата винаги леко влажна. Но трябва да внимаваме и да не преовлажним. Добре е да поливаме с хладка вода, а не със студена.

Как да подхраним краставиците?

Имаме доста голям избор за тази цел – минерални торове, компост, биотор, сода. Компостът е идеален за зелено торене. Можем още с първото окопаване да направим и първото подхранване на краставиците. Следващото подхранване правим вече при започване на плододаването. Най-важните елементи, които са важни за добрата реколта от краставици, са калий и азот. Можем да подхраним с минерален тор, биотор, компост и други. По време на цъфтеж са нужни следните елементи – бор, калий, азот и магнезий.

Mинерален тор – при първото окопаване подхранваме с 2 кг амониев нитрат за 100 кв. м. След 2 седмици подхранваме пак с 2 кг азотен тор за 100 кв.м.

Борна киселина – можем да добавим половин чаена лъжичка борна киселина в 10 л топла вода. Пръскаме краставиците по време на цъфтеж.

Биотор – тук можем да ползваме дървесна пепел, настойка от коприва и други. Настойката от коприва правим като напълваме подходящ съд до половината с прясна коприва и доливаме с вода, но не пълним догоре съда. Разбъркваме ежедневно и след около 2 седмици ще имаме прекрасен зелен тор, който можем да използваме като го разредим с вода в съотношение 1:10. Дървесната пепел можем да поръсваме 2-3 пъти в редовете до краставиците. Също така можем да изсипем 250 г дървесна пепел в 10 литра топла вода. За всяко растение осигуряваме по 1 литър от течността.

Компост – ако сме направили компост в градината, можем да го ползваме за подхранване на краставиците. Слагаме в туба малко компост и допълваме с вода. Разбиваме много хубаво и прецеждаме обогатената течност. С нея поливаме по малко растенията.

Сода – слагаме 2 с.л. сода за хляб в 10 л вода. Подхранваме 3 пъти през месец – примерно поливаме 1 път през Юни, 1 път през Юли и един път през Август.

Мая: слагаме 1 кубче мая в 10 л вода и оставяме течността да ферментира за няколко дни. След това поливаме по литър на всеки стрък.

Можем да направим листно подхранване, което се отразява изключително добре на краставиците. За тази цел можем да разтворим 1 капка йод в 1 литър хладка вода. Пръскаме с пулверизатор листата на растенията с тази течност 3 пъти в месеца.

Как да предпазим краставиците от болести?

Както и при другите зеленчуци, краставиците също страдат от различни болести и неприятели. По-важните болести и неприятели при краставиците, за които трябва да следим са – бактериален пригор, мана, брашнеста мана, краставична мозайка, белокрилка. За да се предпазим от тези болести, можем да закупим специализирани препарати за растителна защита от земеделската аптека и да третираме според указанията. Подходящи са препаратите Дитан, Купроцин, Шампион, Ридомил Голд, Корсейт, Топсин М, Моспилан 20 СП и други.

Как да опазим краставиците с биологични препарати?

С помощта на разтвор от 1 л вода и 1 капка йод, можем да се предпазим от гъбички, бактерии и вируси. Много ефективно е срещу гниене и брашнеста мана. Можем да разтворим дървесна пепел – 2 чаши пепел заливаме с литър вряла вода и оставяме да престои за 48 часа. Пръскаме листата на краставиците, ако видим че пожълтяват. Против белокрилка можем да направим извлек от коприва – заливаме 1 кг свежа коприва с 8 л вода, престоява от 12 до 24 часа. Пръскаме без да разреждаме. Друга рецепта против белокрилка, която помага и за мана е – заливаме 2 скилидки намачкан чесън с 1 л гореща вода. Прецеждаме и изчакваме да изстине, след което пръскаме, без да разреждаме течността. Можем да смесим 1 литър кисело мляко в 1 литър хладка вода. С този разтвор пръскаме листата на краставиците през десетина дни срещу брашнестата мана.

Мулчирането на краставиците е много полезно за задържане на влагата и за подхранване на растенията. Мулчирането ще помогне за постигането на няколко цели – запазване на влагата, недопускане на плевели, подхранване на почвата, предпазване от някои болести. Затова опитайте да мулчирате краставиците (поне половината от тях за проба), за да имате по-голям успех и добив. Мулч можем да направим от коприва, слама, трева, дървесен талаш, покривно фолио и други. Мулчирането помага още срещу температурни крайности, защитава кореновата система, насища почвата с полезни организми и много други полезни неща. Освен многобройните ползи от мулча, той ще се превърне в плодородна почва след година.

Краставиците имат нужда от добра подпора, когато започнат да плододават. Затова трябва отрано да приготвим добра опора, за да сме готови, когато растенията порастнат. Можем да използваме дървени колове, дървена скара, метална мрежа и други подобни приспособления. А можем и да засадим в близост до краставиците растения със силни стъбла – например слънчоглед или царевица. И пускаме краставицата да расте по тяхното стъбло.

За по-голям добив на краставици, трябва да следваме няколко правила, които са от голямо значение за бъдещата реколта:

Засаждането на краставици трябва да се прави на слънчеви места, защото те обичат топлината и светлината.

Преди засаждането на краставиците, можем да добавим растителни отпадъци в гнездата за засаждане, под корените – обелки от плодове и зеленчуци, натрошени черупки от яйца, ситно нарязана коприва, накиснат хляб.

Избираме правилните семена от краставици, подходящи за нашият район.

Засаждането на царевица или слънчоглед в близост до краставиците има няколко ползи – нямаме нужда от специални подпори, по-добро опрашване на растенията, по-голям добив.

За по-добър добив е добре да правим резитба на краставиците. Отстраняваме пъпките на първите 2-3 листа; прекършваме най-горните разклонения след 5-ия завръз; редовно премахваме болните и изсъхнали листа. Подхранването на растенията на краставиците е задължително, за да можем да приберем богата реколта.

Добре е да поливаме краставиците с хладка вода, а не със студена. За тази цел можем да поливаме с дъждовна вода, уловена в бидони, а можем и да ползваме вода от бидони, предварително сложена там и загрята от слънцето.

Мулчирането на краставиците има много положителен ефект.

източник: kakda.org

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *