След намесата на Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците в град Гоце Делчев, щъркелът изтезаван и сниман на сватба в село Кочан, е спасен. Защитеният вид птица, със съдействието на природозащитни организации и регионалните инспекции по околна среда в Смолян и Благоевград, е транспортиран в Център за лечение на диви животни в Стара Загора.

                                                                  

„Уважаеми приятели и пазители на птиците, изключително съм щастлив, че ми изпратихте тази снимка. Ето такова общество е нужно на България. Въпреки, че изтезателят от снимката Дечо Кацаров сега се опитва да се изкара герой са ясни няколко неща :

Първо – никой няма право да държи дива птица в плен, пък било то с оправданието, че и помага.

Второ – никой няма право да издевателства публично и да стресира дива птица, каквато е белият щъркел. Това не е домашен любимец!

И трето – видът Ciconia ciconia е защитен от закона за биологичното разнообразие.

Благодарение на моите действия и намесата на няколко природозащитни организации. РИОСВ Благоевград и РИОСВ Смолян, младата птица беше транспортирана в центъра за лечение на диви животни в Стара Загора.

От там днес съобщиха, че има само леки охлузвания на единия крак и до няколко дни ще бъде пусната на свобода. Ще продължа да следя случая и да настоявам за наказание за извършената жестокост“ – каза Димитър Попов.

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *