Само медии и нито един гражданин не прояви личен интерес към темата за боклука в Гоце Делчев. Новата наредба на Общината за управление на отпадъците, която е променена по изискванията на новия закон за отпадъците предвижда както права, така и отговорности.
Според еколога на ОбА – Гоце Делчев все повече жители на общината показват екокултура по отношение на разделното събиране на отпадъците. Въпреки това не са редки случаите на смесване на стъкло, пластмаса и хартия, както и изхвърляне на строителни материали, камъни или ненужни вещи в контейнерите за битови отпадъци, което поврежда сметосъбиращата техника. Това е най-честата причина да се нарушава графика на събиране на сметта по улици и квартали. Много от гражданите са недоволни от подмяната на старите кофи за боклук, което е ангажимент на фирма Шеле. Да подмениш пробитата кофа за боклук е цяла одисея. И това е едно от основните недоволства по отношение на сметосъбирането и сметоизвозването. Около контейнерите много често смърди и гледката съвсем не е европейска, макар задължение на фирмите е да почистват около съдовете за смет, да мият и дезинфекцират поне два пъти в годината.
В наредбата са предвидени сериозни глоби за изхвърляне на боклук от каруци и камиони на нерегламентирани места. До месец ще бъде обявен график за събиране на стари мебели, електроуреди и друг едрогабаритен боклук, обеща екологът Живка Николова.
Проектът за новата наредба може да бъде разгледан на официалния сайт на общината, където всеки може да направи своите забележки и предложения. Забележки, сигнали или идеи за подобряване на сметосъбирането и чистотата в града, можете да изпращате и в редакцията на Хроника, като те ще бъдат предоставени в отдела по екология в общината.

DSCN1317DSCN1320DSCN1319На снимките: Екологът  Живка Николова и контейнери за смет в центъра на Гоце Делчев, с които напомняме за задълженията на фирма Шеле, на която гражданите плащат с данъците си.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.