Младият инженер Георги Самандов от гр. Гоце Делчев, син на някогашния Командващ на Съвместното командване на силите и общинския съветник в Гоце Делчев ген. Атанас Самандов, е единият от двамата представители на област Благоевград, които са в ръководството на новоучредената партия Български възход, с лидер бившия служебен премиер и министър на отбраната в кабинета „Петков“ Стефан Янев. Георги Самандов за кратко бе заместник-министър на енергетиката в едно от предишните служебни правителства.  Другият представител на областта в изпълнителния съвет на партията  е адвокат Надежда Самарджиева.

Основната цел на новоучредената партия, която се определя по-скоро като национално-консервативна, е реализацията на българския национален интерес. Тя ще работи за утвърждаване на националната държава от гледна точка на консерватизма, за българските традиции и ценности. „Български възход“ ще настоява за реформа на средното и висше образование, както и за мерки за справяне с демографската криза. По повод отношенията на страната със Северна Македония, Янев заяви следното: ‘‘Важно е да положим основите на сътрудничество със Северна Македония и би било добре всички работни групи, които имат информация по темата, да вземат участие.

Стефан Янев беше начело на двете служебни правителства, които управляваха страната от май до края на декември 2021 г. В четирипартийното правителство на Кирил Петков стана министър на отбраната, но бе принуден да напусне този пост заради своите изявления свързани с руската агресия срещу Украйна. Още в първия ден на войната Янев използва термина „операция“ вместо война, което беше възприето от обществеността като заиграване с руската пропаганда.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *