Известни са кадровите рокади в Югозапада след посещението на министъра на земеделието и горите в Благоевград. На директорския пост в ДГС – Гоце Делчев се връща инж. Марко Запрев. До момента инж. Запрев е ръководил горските стопанства в Гърмен, Катунци и Гоце Делчев.

Директор на ДГС – Благоевград става Емил Солачки, на ДГС – Белица – Иван Бакъшев, на ДГС – Струмяни – Росен Янев и на ДГС – Елешница – Илия Клечов.

„Министерството на земеделието започна проверки в 17-те склада, от които държавните горски стопанства продават дърва за огрев директно с цел да бъде обезпечена доставката на дървесина за местното население и то на цена, която е поносима“. Това каза министърът на земеделието д-р Иван Иванов, при посещението си в един от складовете в държавен горски разсадни „Къщата“ в гр. Благоевград.
Министърът посочи, че е предвидено да има още 39 такива склада на територията на цялата страна, като общият им брой ще стане 56, с тенденция да нараснат.
„Основната им цел е те да гарантират своевременна доставка на дървесина за местното население по такъв начин, че да се избегнат спекулациите с цените, на които бяхме свидетели всички в края на миналата година“, каза министърът.
Той беше категоричен, че това няма да е конкурент на частния бизнес, защото добивът на дървесина и продажбата й на местното население е част от дейността на държавните горски предприятия.
„Това, което може да се случи, е самите прекупвачи да се ориентират пазарно и да престане тази спекула в последните месеци – дървесината да достигне 160 лв. на кубик, което за доходите на пенсионерите е недостижима цена. Нашата цел е не да изкривяваме пазара, напротив, да дадем възможност на хората с ниски доходи да получат отопление“, каза той.
Министър Иванов допълни, че са разработени два варианта за снабдяване на населението с дърва – направо от склада или те да се доставят до домовете.
„Целта е да се избегнат посредници. Сега ще се плаща директно на служителите от държавните горски стопанства, за да няма злоупотреби“, каза той.
Министърът на земеделието заяви, че държавните горски стопанства щезакупят техника със средства от приходите си, това е част от тяхната социална функция, като ще се търси баланс между тяхната нужда, разходите, които трябва да направят и ефекта, който трябва да постигнат.
Той беше категоричен, че се очаква с предприетите действия да се постигне изсветляване на сектора.
„На първо място осигуряваме това местно население, което се дава по списък от кметовете. Разработваме механизъм и граждани да могат да купуват до определен лимит “, поясни земеделският министър. Той посочи, че сега има сигнали за злоупотреби при заплащането на дървата за огрев на кметовете.
Министър Иванов уточни, че се изисква хората да са жители по постоянен адрес на населеното място и списъкът да е заверен от кмета.
Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов каза, че дървата в повереното стопанство се заплащат директно на служителите на държавните горски стопанства срещу съответния документ. По думите му цената на дървата за огрев в складовете е почти еднаква, като с разходите за транспорт се движи около 90 лв.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *