Да се разработи и да се представи убедително идея за социален бизнес, да посочиш точно какви продукти и услуги се предлагат, кои са конкретните потребители, как ще се генерират приходи и какъв е социалният ефект, ползата в общността бяха целите на лагера. Това е напълно постижимо, когато всички полагат усилия, работят в екип, споделят идеи, непрекъснато си задават въпроси, търсят специфичното, различното, новия подход за постигане на резултати. Три дни не са много, само че по изпитаната методика на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев учене чрез правене и придобиване на умения чрез експериментиране младежите-средношколци и НПО с най-интересните идеи от първия етап – е-обучението по социално предприемачество се справиха изключително успешно и впечатляващо. Толкова, че силно затрудниха представителите на Консултативната ни група: Соня Кюлева, зам. директор на НПГ „Д. Талев“, Еми Траханарова, директор на общинско социално предприятие Озеленяване и Огнян Лазаров от Общинска администрация Гоце Делчев да определят коя идея е най-добре и обосновано представена. В условията на Ковид-19 българските младежи и представители на НПО с маски и дистанция общуваха с македонските участници он-лайн, вместо да присъстват на място и да е още по интересно и с нови приятелства. Експертите Росица Джамбазова и Сократ Манчев направиха всичко възможно всеки да развие умения и придобие нови практически знания. Следващата седмица ще се проведе и първата за региона предприемаческа борса за социално предприемачество, където идеите ще са още по-добре развити и представени.

Иновативният лагер за социално предприемачество е по проект CB006.2.31.040 „Развитие на екосистема за социално предприемачество“, който се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония. Проектът се изпълнява в партньорство от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев и с Фондация за подкрепа на малки и средни предприятия – Струмица.

Общата цел на проекта е да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на регионалния бизнес чрез стимулиране изграждането на капацитет за социално предприемачество на младежи и НПО и насърчаване развитието на екосистема и иновативни решения за обществените предизвикателства в региона. Той съчетава придобиването на реален опит (електронно обучение, наставничество и ориентиране, пазар, проучване на ЕС) в благоприятна среда в създадените хъбове по социално предприемачество.

https://www.rcsr4seed.com/

Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския Съюз чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония (CCI No 2014TC16I5CB006). За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено  Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, ЦПП и не може по никакъв начин да отразява мнението на Европейския Съюз.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *