Пътуващото кино – Натура 2000 на колела ще гостува в гр. Гоце Делчев в началото на месец март. С любезното съдействие на община Гоце Делчев и НЧ „Просвета“ на 2 март (петък) ще бъде представен филма „Те отлитат“ в две прожекции. Първата е от 13:30 часа за ученици от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а втората от 18:00 часа за всички, които желаят да видят красиви картини от нашата природа.

Входът и за двете прожекции е свободен. Място – малката зала на НЧ „Просвета“.

 

Филмът „Те отлитат“ е част от програмата на пътуващо кино – Натура 2000 на колела, организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета“, като част от проект „ПрироДА“, изпълняван към програма LIFE на ЕС.

„Те отлитат“ е кратка 40 минутна разходка из красиви кътчета на природата на България – домове на няколко вида птици, които вече са в списъка на изчезващите видове. В пет кратки серии, обединени в един филм, режисьорът Симеон Цончев представя най-дребната гъска в дивата природа – червеногушата, по време на зимуването й в североизточна България. Земите край Тюленово и около езерата Шабла и Дуранкулак всяка студена зима се изпълват с огромни ята на червеногуши гъски. След това фокусът се измества към противоположния край на страната – северозападна България и в него попада белоопашатият мишелов и внушителните Белоградчишки скали.

Филмът е и разказ за тромавите белоглави лешояди и по-дребните от тях египетски лешояди, които обитават скалите от каньона на река Арда в Източни Родопи. След кратко пътуване в посока югоизточна България вниманието се насочва към Сакар, където властва царския орел. Пътешествието с „Те отлитат“ завършва край Бургаските езера, където огромни ята от розови и къдроглави пеликани летят над панелните блокове на морския град и хилядни ята на бели щъркели преминават на есен, придвижвайки се към зимните си квартири.

Натура 2000 на колела – пътуващо кино има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места в страната с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.

Трейлър на филма „Те отлитат“ може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=hZecutdvUV4

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *