В навечерието на годишнината от освобождаването на гр. Неврокоп (днес гр. Гоце Делчев) от турско робство, Георги Иванов, един от наследниците на фамилията на Хаджи Иван Т. Мърваков публикува в социалните мрежи снимка и документ.

На снимката, пише Георги Иванов, е нашият дядо (с медал на ревера) и генерал Стилиян Ковачев – командир на Родопския отряд чиито войски, заедно с четите на Стоян Мълчанков и Стоян Филипов, освобождават Неврокоп.

В книгата „Забравените войни“ е писано, че ген. Ковачев по време на бойните действия бил отседнал сам в къщата на дядо Хаджи, а щабът му отседнал в друга къща. Този факт говори за изключителното доверие на ген. Ковачев към дядо. По думите на баща ми, дядо и ген. Ковачев са запазили близко приятелство до смъртта на генерала.

Документа, който публикувам е за участието и ролята на дядо във Балканската война. Като разузнавач „вървял пред авангарда на Родопския отряд с деветий полк и е бил пътеводител на ген. Ковачев“ и, че „той (дядо) първи влязъл в Драма … отворил Драмския затвор и освободил затворниците.“
Честит празник, съграждани!

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *