С изключителна увлекателност, с подходящи исторически факти и паралели с днешната геополитическа ситуация, академик Георги Марков гостува в общинския исторически музей в Гоце Делчев с двете си последни книги от петтомната историческа поредица, посветена на участието на България във войните.  „Ученият, който не си позволява да манипулира историята, а не такава, каквато я пишат победителите“ – това бе лаконичното представяне на големия български историк от издателя Иван Гранитски.

DSCN5803

Позовавайки, се на любопитни и не толкова известни исторически факти и събития академик Марков твърди, че всъщност Втората световна война е започнала още през 1931 г. с окупацията на Манджурия, т. е. не от Европа, а от Азия.  Цитирайки лична кореспонденция на Чърчил и Труман, той не скрива и техните военни престъпления, не само тези на Хитлер.

Историческите книги на Георги Марков дават отговор на много въпроси, свързани с националното ни самочувствие и са антитеза за безродното глобално село, в което се твърди, че живеем днес. Историческите му изследвания обясняват защо българите са добри войници, но лоши политици, защо като народ печелим битките, но губим войните, защо никога не избираме печеливши съюзници. И защо  днешните български политици трябва да четат история и да балансират между великите сили като помнят думите на Бисмарк „Винаги с Германия и никога срещу Русия!“ Академикът не скри, че се налага да преработва някои от книгите си, след като цар Симеон е върнал в България архива на дядо си Фердинанд. 

DSCN5807

На срещата отново стана дума за двата големи гряха на БКП – македонизацията на населението в Пиринско и обявяването на  патриотичната организация на мюсюлманите от Родопите Дружба Родина за фашистка. Последствията от тези грешки носим и до днес, обобщи академик Георги Марков.

Дано да няма 11-та руско-турска война, защото тя ще стане Трета световна – с тези думи акад. Марков се върна към актуалните събития на деня и така завърши срещата си с неврокопчани. На представянето в Общинския исторически музей присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник – кметовете Богдан Боцев и Саид Иброш, писатели, общественици, жители на Гоце Делчев с интерес към историята и литературата.

На срещата беше представена и токущо издадената историческа книга „Априлското въстание и възникването на Княжество България“ от академик Константин Косев, в която авторът защитава тезата,  че ние като народ, сме си заслужили свободата, като въстанието е било само повод за намесата на руската армия.  И за разлика от Илинденското въстание, за Априлското е улучен благоприятният за неговото избухване и то е дало своя резултат – освобождението на България.

200 тома литература подари издателят Иван Гранитски на градската библиотеката в Гоце Делчев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *