С историческа дискусия „По стъпките на св. апостол Павел в нашите земи” в село Огняново се отбелязват тържествата, посветени на светия апостол. Светила историци, богослови и краевед ще дискутират по темата за живота и делото на св. апостол Павел.

Историческата кръгла маса ще се проведе на 29 юни 2017 г. от 17:00 часа в зала „Канина“ на бившия Профилакториум Огняново, сега хотел Therma Vitae. Водещ на дискусията ще е известният журналист и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ 1 Горан Благоев.

Мястото и темата на дискусията никак не са случайни, защото редица исторически и църковни сведения сочат, че по тези земи е преминал св. апостол Павел, който лично е осветил и минералните води на Огняново, известни със своята лековитост и до днес. Физико-химичният й състав помага при лечението на над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

На 30 юни 2017 г. пък ще бъде открит новият параклис „Св. апостол Павел“ в Огняново. Неврокопският Митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим ще изнесе света литургия и водосвет за освещаване на храма, който ще бъде отворен за всички миряни и туристи в Огняново. Параклисът „Св. апостол Павел“ е изграден по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и неговото семейство.

Мястото за градежа на параклиса „Св. апостол Павел“ и основополагащия камък са осветени лично от  Неврокопския Митрополит Серафим. Архитектурата на параклиса е възложена на известната арх. Стела Дулева. Автор на всички подови мозайки вън и вътре в параклиса и основните икони на иконостаса са дело на приложния художник Павел Коцалев. Самият иконостас и вратата са родени от ръцете на известния дърворезбар Атанас Киряков. Изписването на вътрешната част на параклиса е възложено на благоевградския художник Борис Донев, чиито корени са от Огняново. Донев е известен с иконописта си и активно участва в реконструкцията на българския манастир в Света гора. Останалата част от градежа се извърши от строителна фирма IB Building.

Много учени смятат, а и местни предания разказват, че св. ап. Павел е бил по тези земи и е проповядвал Христовата вяра. Основание за това се открива в послание на светия апостол до своя ученик Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: „постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. По поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Делят го около 70 км от Филипи (недалеч от дн. Драма), където св. ап. Павел със сигурност е проповядвал християнството – според преданията там той покръства и първата европейка – света Лидия. Известно е и неговото послание до филипяните – жителите на този град. Някои учени предполагат, че древният римски град Никополис  ад Нестум, разкрит при разкопки край Гоце Делчев, е всъщност същият Никопол, където апостолът е възнамерявал да прекара една зима и където очаква ученика си Тит. През ранното християнство Никополис ад Нестум е средище на епископ. А такива епископски центрове най-често се установяват в места, където християнството е разпространявано от първа ръка – т.е. от Христов апостол. Така едно апостолско послание, фрагменти от историята и едно предание се преплитат и вдъхновяват християните в България, че великият проповедник на християнството – св. апостол Павел – е вестил Словото Божие и по нашите земи.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *