До 26 Февруари 2019 аптекарите от Гоце Делчев ще работят с жълти жилетки върху белите престилки. От вчера съсловните организации – Българския фармацевтичен съюз, Национална аптечна камара, Сдружение „Експерти за просперитет на гражданското общество“, Международно сдружение „Българско международно движение“ се обявиха за отлагане на санкциите по Делегирания регламент 2016/161 (системата за верификация на лекарствата) с две години.  
На 20 Февруари 2019 (СРЯДА)те ще да затворят аптеките за един ден, като  начало на ефективни протестни действия. Фармацевтите се подготвят да се включват в протеста, организиран от малкия и среден бизнес, против новите изменения на Наредба Н-18 на Национална агенция по приходите, планиран за 26 Февруари 2019.
ИСКАНИЯТА НА ФАРМАЦЕВТИТЕ СА:
 
1/ Отлагане на наказанията за неспазване на Делегиран регламент 2016/161 (системата за верификация на лекарствата) с две години по подобие на нашите колеги в Обединеното кралство.
2/ Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуване със специфичния начин на работа в аптеките.
3/ Искане за иницииране на работна група на МЗ с аптечния бранш, за създаване на отделен Закон за лекарствоснабдяването, чрез който да се гарантира:
– Въвеждане на електронно здравеопазване, електронно досие и електронна рецепта до февруари 2020 г.;
– Независимост и устойчивост на лекарствоснабдителната система от производители и вносители;
– Въвеждане на Националната аптечна карта, която да гарантира равнопоставен достъп на пациентите в България до фармацевтични грижи;
– Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна;
– Справедливо овъзмездяване на фармацевтичния труд.
4/ Настояваме до задействането на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на специализираната системата към ИАЛ и системата по верификация на лекарствата.
5/ Министерски съвет в спешен порядък да създаде инструмент, чрез който да се финансира въвеждането на новите държавни електрони системи за лекарствоснабдяване. Подобен прецедент беше закупуването на оборудването и софтуера за личните лекари при стартирането на Националната здравноосигурителна каса през 1999 г.

Фармацевтите са готови за участие в преговори с Правителството, Българската организация за верификация на лекарствата и всички държавни и обществени организации, които имат пряко отношение към поставените от нас въпроси.


Исканията им са съгласувани между Регионални фармацевтични колегии на Българския фармацевтичен съюз, Национална аптечна камара, Сдружение „Експерти за просперитет на гражданското общество“, Международно сдружение „Българско международно движение“.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *