Лекарите от трудово-експертните комисии са готови да се включат в протест заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза, съобщи БНР. Организациите на хората с увреждания ще протестират в началото на април, ако дотогава държавата не даде знак, че е готова да преработи концепцията за експертиза на работоспособността. Документът е внесен в парламента  без съгласието на засегнатите. 

Концепцията за експертиза на работоспособността задава въпроси без отговор, казва Адрияна Стефанова от центъра за психологически  изследвания. Например.
„Лице, което придобие трайно увреждане и изпълнява същата работа, дали ще получава инвалидна пенсия“.
Ако тази концепция бъде приета, в протеста ще се включат и лекарите от ТЕЛК, каза доктор Боряна Холевич, председател на сдружението им в София, защото е нередно при оценка на работоспособността да се оценява само едно от заболяванията на човека.
„Смятам, че това е меко казано безумие. Ами ако човека е с един тежък  инсулинозависим  диабет с всичките усложнения на диабета и същевременно е раково болен.  На кое заболяване да получи процент и подкрепа?“
Разделянето на медицинската от трудовата експертиза също е проблем, посочва доктор Холевич.
„Лицето се явява на лекарска комисия. Определя се определен процент вид и степен на увреждане, след което лекари по трудова медицина, забележете, които никога не са прегледали болен, ще оценяват работоспособността“.
По време на протеста хората с увреждания ще връчат протестна нота на правителството.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *