Върху южните склонове на Западните Родопи, на 590 м надморска височина са пръснати тридесетина къщички на малкото селце Лещен. От него се откроява красива гледка към билото на Пирин планина. Само на 15 км. в североизточна посока се намира гр. Гоце Делчев.


Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.
Сред архитектурните паметници се откроява църквата „Св. Параскева”, датирана към 1836 г. и Килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове.
Според исторически сведения от края на 19 и началото на 20 век Лещен,
е предимно българско село в Неврокопска кааза.
В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година Лещен (Leschtène) е посочено като село с 59 домакинства и 200 българи. През 1889 година Стефан Веркович („Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“) отбелязва Лещен като село с 56 български къщи.
Лящин, / Лещен / село в полите на един доспатски клон, 1/2 час до левия бряг на Канина. Пътят от Неврокоп до Фотовища е равен, а оттук се захваща тесен и стръмен. Обикновен ход захваща 4 часа. На първо място стои скотоводството. Българска църква. Къщи 56, българе. Най-последно българско село; отвъд захваща Рупчус. Като най-затънтено в Лящин селянете са страшни суеверци. За да се лекуват или съветват от цялата околия, дохождат при врачките в Лящин

Някога местните жители се препитавали с дюлгерство, ковано желязо и добиване на златоносен пясък. Автентичността на миналото, естествената природна красота, примесена с изкуствено придадения й модерен туристически облик, доставят на посетителя едно неповторимо преживяване.
Архаичният дух все още обитава и главната калдаръмена улица, откъдето всеки може да си купи интересни сувенири за спомен.
Други интересни природни забележителности , които може да посетите са изпълненият с вековни букови и елови гори резерват „Тъмната гора”, в землището на с. Ковачевица; каньонът на река Канина, местността Синият вир; скалните образувания “Козият камък” и “Черната скала”, известни още като тракийските съкровища. Някога върху голямата скала “Козият камък” е имало много дупки с правилна кръгла форма, еднакъв размер и дълбочина, но мястото бива взривено от иманяри и днес те вече не могат да се видят.
Определено село Лещен и района около него обещават една хубава почивка сред природата и автентичността на старо българско село.

Разгледайте и снимките в албума ТУК https://www.facebook.com/media/set/?set=ms.c.eJw9zcENxEAIQ9GOIvAANv03tiJh9vrkL4OH4cYqqFF48AIsuoAoLhwGOrOOL0ROIukmEmfhrg9gbxL9T9g~_C3gsdLMLXlyAh02iyoUwmwXoFxqzSD8LqRwI2EKFCmL1Bfq8WOd9UfaAHD~%3BFcDPA.bps.a.638000452896981&type=1&__xts__[0]=68.ARD4-1N7cAT4_gmQN38NiTtAySZfYRGFcKxMjio97rA356kPf9wEveZuuN6wpXejt8sqE0xQfll-

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *