И  тази година приятели на птиците от Гоце Делчев ще се включат в Европейските дни на птиците, съобщи Димитър Попов от БДЗП Гоце Делчев.

За 26-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците 2019 г., които ще се проведат на 5 и 6 октомври (събота и неделя). В България Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия птичи свят и очарованието на миграцията. По случай деня БДЗП организира събития в шест града в страната – Свищов, Гоце Делчев, Шабла, Бургас, Козлодуй и Пловдив.

През 2019 г. 41 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 41 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкият Изток и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграци, екскурзии, кръгли маси и др. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

Градове-домакини на събитието ще бъдат:

Свищов
5 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици в местността „Паметниците“ край гр. Свищов

Гоце Делчев

6 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици. Поход до местността „Рибарниците“ близо до гр. Гоце Делчев. Сборен пункт: Завода за ципове в гр. Гоце Делчев

Козлодуй
5 октомври – от 10:00 до 12:00 ч. Наблюдение на птиците в района на р. Дунав край о-в Козлодуй. Сборен пункт: плажа на бившия къмпинг „Рай” срещу остров Козлодуй. На място ще има разположена зрителна тръба и бинокли за наблюдение на птиците. В края на наблюдението ще се проведе и викторина с награди – значки с диви птици, които могат да бъдат наблюдавани в района. Мероприятието е подходящо за хора от всички възрасти с интерес към природата и биоразнообразието. Водачи: Велислава Спасова – еколог в община Козлодуй, Петя Лазарова – еко-клуб към ЦПЛР-ОДК.

Бургас
Природозащитен център „Пода“, наблюдение на мигриращи видове, беседи за миграцията на птиците;

Шабла
4 октомври – Откриване на интеркативна изложба, посветена на червеногушата гъска, в Зеления информационен център в гр. Шабла;

Пловдив
11 октомври – Регионален Природонаучен Музей – Пловдив, 11:00 -14:00 часа, игри за деца, посветени на миграцията и на царския орел, беседа пред експозицията с хищните птици; обиколка за наблюдение на птици на Дънов хълм.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *