Националният статистически институт съвместно с Евростат и 11 държави – членки на ЕС, подготвя Европейската олимпиада по статистика, която се провежда по време на Българското председателство на ЕС – от края на януари 2018 г. до средата на май 2018 година.
Олимпиадата се провежда в два кръга – Национален и Европейски, и с две категории ученици от средното образование: ученици от Х – ХII клас и ученици от VIII – IX клас.
Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от един до трима ученици с учител ментор.
Националният кръг се провежда на два етапа – първият етап се състои в решаване на три теста – тест за основни знания; тест за използване на официални източници на статистически данни и тест за интерпретиране на статистически отчети. Във вторият етап са допуснати само класиралите се отбори – той се състои в разработване на презентация на тема “СТАТИСТИКА НА ДОХОДИТЕ И УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ” по предварително зададена информация и изисквания.
От Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ взеха участие три отбора – на 9, 11 и 12 клас с ментор Катя Бойкова. В екипа на 9 клас участват Иван Велков, Михаил Дарев и Екатерина Гуцева. В екипа на 11 клас се включиха Екатерина Стаматова, Али Скендеров и Димитър Цветков. Екипът на 12 клас бе представен от Александра Адамова, Симона Иброшева и Цветaнка Ванчева. И трите отбора на НПГ са класирани и ще участват в националния кръг на олимпиадата по статистика. Днес те получиха дипломи за участие от директора на НПГ Мария Георгиева.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *