Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието – около минус 5 градуса, а най-високите температури ще са между 12 и 17 градуса. Това съобщи Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

По думите й тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма – от 0 до 4 градуса, а в планинските райони – между минус 10 и минус 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 70 литра на квадратен метър.

Януари ще започне със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 метра – от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари, отначало от дъжд, който, с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и по високите полета в Западна България, ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли.

През второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има между 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната, и за повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

Фазите на луната през месеца са: на 2 януари – новолуние, на 10 – първа четвърт, на 18 – пълнолуние, а на 25 януари е последна четвърт.

Източник: БТА

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *