Натриев глутамат Е621 – добавката, която се слага в почти всички храни и ресторантьорите я познават доста добре. Бял кристален прах, който прилича на сол и захар.Водният му разтвор има вкус на приятен месен бульон. Може да бъде добавен към всякаква храна. Натриевият глутамат води до увеличаване на апетита и ни кара да ядем още и още въпреки, че отдавна сме преяли. Не се учудвайте защо след обилна вечеря продължавате да се тъпчете с чипс, който ви се струва страшно вкусен. Е-621 действа като наркотик, прониква в мозъка и лесно го заблуждава, че това което ядем е много вкусно, въпреки че реално може да е развалено месо, копита и кожа или дори може да ви заблуди, че ядете пилешки кренвирш, който всъщност е разтвор на хартия с подправки. Натриевият глутамат се добавя във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, чипсове, готови супи, консерви, бира и много други.

Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка. Симптомите на предозирането от Е621 се наричат “синдром на китайския ресторант” и биха могли да бъдат сънливост, мигрена, нарушаване на зрението, сърцебиене, нарушаване на хормоналния баланс, гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите и други. Натриевият глутамат позволява на производителите на храни да икономисват месото и други естествени компоненти. Ако не ви се вярва, задайте си въпроса, как се правят кренвирши. Ако са от месо, то трябва първо да се обезкости. Ако месото в телешките кренвирши е обезкостено, тогава защо те са 2 пъти по-евтини от предлаганото в същия магазин телешко обезкостено месо?

Натриевият глутамат преобразява “чудодейно” и много други храни. Той не само усилва натуралните вкусови качества на продуктите, но подобрява вкуса и аромата на консервите, продуктите фаст‐фууд, лошокачественото месо, замразените продукти. Е621 е доста популярен в Америка и благодарение на него там се купуват повече храни. По време на опити изследователи добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели. Една от негативните последици от употребата на натриевия глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната. Често пъти поради натриевия глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякакви боклуци като чипс, снакс, готови супи, колбаси и пр. Той предизвиква привикване, т.е. човек на подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им.

Помнете! Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукти, които трябва да бъдат бракувани. Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта. Добре е да избягвате колбасите или поне четете какво е съдържанието им, макар че и това не е гаранция за това, какво има в тях.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *