cik

Важно е всеки избирател да знае, че в деня на вота в секционната комисия трябва да си вземе бюлетина за гласуване, която членовете на комисията да откъснат пред него от кочана, а не да е откъсната предварително. Така всеки може да свери номера на дадената му бюлетина с този на кочана.

След това тя трябва да бъде подпечатана от член на СИК и едва тогава избирателят може да отиде да гласува в тъмната стаичка. Това обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов, във връзка с технологията на гласуването на 6 ноември.

 Избирателят сам може да реши първо в кой списък да бъде проверен и коя бюлетина да получи първа – за изборите или за референдума, обясни Томов.

Ако комисията види, че човек не си взема бюлетина от единия от двата вида, трябва да му напомни, че има право да гласува и на референдума.

 Ако СИК не покани избирателя да гласува и за избора, по който не е отбелязан в списъка, а той се сети след като вече е вън от стаята, може да се върне и да гласува отново, но само за вота, за който не е направил, допълни той.

 След като гласува, избирателят сам си сгъва бюлетината, но ако не знае как, може да му бъде показано от член на СИК, обясни говорителят на ЦИК.

При сгъването обаче се оставя открита долната част, за да се вижда номера, по който се прави проверка на кочана, което е гаранция, че бюлетината не е подменена в тъмната стаичка. Трябва да остане открито и мястото, на което да се сложи втория печат. Едва след това бюлетината се пуска в урната. За референдума е важно човек да е отговорил дори на един от въпросите, за да се признае бюлетината му за валидна, обясни Томов.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *