Андрей Туманов цял живот се занимава с отглеждането и продажбата на дини. Той дава няколко съвета, цитирани от Жената Блиц, с които да изберете перфектния плод за вашата трапеза. Влизаме сезона на дините и просто няма как да не си ги хапваме.

Той съветва да не слушаме търговците, които ни казват, че няма проблем ако кората е увредена.

Искате диня със здрава кора, без вдлъбнатини и пукнатини. Има ли някъде пукнато, там веднага започват да се развиват процеси водещи до замърсяване с всякакви микроорганизми.

Андрей е категоричен да не посягате към вече нарязаните дини. Той никога не си позволява да ги продава така. Първо, защото няма как да останат сочни, изсъхват. Второ, защото месото вътре в плода завяхва, по-лесно се поразяват и замърсяват.

Но как да познаем коя диня е вкусна, освен годна за покупка?

Всяка диня има едно светло петно някъде на нея. Това е мястото, където динята лежи върху почвата докато зрее. Ако цветът е бял, динята не е узряла добре. Търсете жълто, дори жълто към оранжево.

По кората обаче може да има кафяви мрежести линии!

Това показва взаимодействие на пчелите с цветчетата, на местата където става опрашването на все още младите динки. Колкото повече опрашване има, толкова по-вкусна е динята.

Има мъжки и женски дини

Това е условно понятие, което описва формата им. Мъжките са по сплескани и продълговати, докато женските са по-закръглени. Андрей казва, че момичетата са по-сладки.

Що се отнася до размера, избирайте средно голяма диня. Най-големите и най-малките не са най-вкусни. Динята трябва да се усеща тежка за размера си, за да сме сигурни, че е сочна и узряла. По-сухата опашка също сочи за зрялост. При почукване трябва да издава кух звук, защото ако е тъп, динята не е узряла.

По-изсушената на външен вид опашка показва, че динята е узряла. Ако опашката е зелена, това вероятно означава, че е откъсната прекалено рано и няма да е узряла.
И добрия стар трик, който повечето от нас познаваме – почукването върху динята.
При почукване върху кората, една добра диня ще издаде кух звук. Ако плодът не е узрял почукването ще издаде „тъп“ звук.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *