2

 

Илко Тодоров Семерджиев е българскистоматолог и политик, министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г. Роден е в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Великобритания, Испания, Франция и САЩ. Бил е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов. Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател; създател е и първи директор на НЗОК. Към момента е почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

 

Д-р Семерджиев, като човек, който е бил в изпълнителната власт, виждате ли изход от днешната ситуация, в която правителството работи в атмосфера на несигурност и неодобрение на по-голямата част от българите?

– В интерес на истината, субективната несигурност, която някои хора преживяват не означава, че държавата се клати. Има обективни измерители на състоянието на икономиката и управлението – можете да ги видите в числата, които публикуват НСИ, МФ, БНБ и т.н. В момента те не показват някаква особено тежка ситуация и това е причината властимащите да не се впечатляват от протестите. Изходът обаче е политически, а там няма особен напредък. В крайна сметка евроизборите ще разрежат този гордиев възел.

Защо не приемате идеята за партньорство ГЕРБ – Реформаторски блок?

– Това е илюзия, която говори за наивитет у тези, които смятат такова партньорство за възможно. ГЕРБ не са способни да партнират – те ползват и хвърлят.

А алтернативата ГЕРБ – АБВ?

– Там може и е вероятно да се заиграе на интереси, но задкулисно. Пред публиката ще слушаме лъжи и ще гледаме актьорско майсторство.

Как би могла една дясна политика да спаси хората от кризата, на която не се вижда краят?

– Чрез получаване на мандат от избирателя, но вече съм скептичен, че РБ може да генерира доверие. А и РБ завива наляво – към центъра, така че дори и десните избиратели започват да се обезсърчават.

Има ли лекарство за болното ни здравеопазване?

– Лекарство винаги има – знание, умение и смелост да се реализират необходимите реформи. Въпросът е – има ли знания и умения в тези, които са овластени да управляват в момента. Това ще си проличи още тази година. На фона на разрухата в здравеопазването, която оставиха ГЕРБ, дори и малка крачка напред ще бъде забелязана.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *