Да си направим план как най-рационално да използваме почивните дни през идващата високосна 2024 г. Догодина Великден почти съвпада с Гергьовден, поради което губим един от обичайните дълги уикенди покрай официални празници. Великден ще е на 5 май и така почивните дни ще са същите, които ни се полагат и за Гергьовден, като самият Гергьовден е в понеделник и съвпада с втория почивен ден на Великден.

Другите празници са разположени сравнително добре за дълги уикенди, макар и да става дума за тридневна почивка, а не четиридневна. Според Кодекса на труда, когато един официален празник съвпада със събота и/или неделя, първият работен ден след него е почивен.

3 март се пада в неделя през 2024 г., поради което почивен ще бъде и 4 март. Така, след новогодишните празници, това ще е първият дълъг уикенд.

1 май се пада в сряда, след което Разпети петък е на 3 май и с него започват почивните дни за Великден и Гергьовден. Те ще са от 3 май, петък до 6 май, понеделник включително. 24 май се пада в петък, поради което това ще е вторият дълъг уикенд за месец май.

Следващите официални празници идват през септември. Денят на Съединението – 6 септември, се пада в петък, поради което почивните дни тогава ще са три. Денят на Независимостта – 22 септември, пък е в неделя, което ще донесе още един почивен ден на 23 септември, понеделник. Така и през септември ще имаме два дълги уикенда.

Коледните празници през 2024 г. се падат по средата на седмицата – Бъдни вечер е във вторник, а вторият ден на Рождество Христово е в четвъртък, 26 декември. По средата на седмицата ще се падне и първият официален празник на 2025 г. – 1 януари, който ще е в сряда.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.