Новата учебна година на територията на община Гоце Делчев бе открита днес официално.
Над 3200 ученици прекрачиха днес прага на -те общински училища в град Гоце Делчев и селата от общината. Броят им е почти същият както и през миналата учебна година. Най-вълнуващ е този ден за първокласниците и техните родители, които тази година в община Гоце Делчев са повече на брой спрямо миналата. За първи път в класните стаи днес влязоха 341 деца.
За всички ученици от 1-ви до 7-ми клас, са осигурени безплатните учебници, които се раздават в учебните заведения. Подсигурени са учебниците и за децата на 5 и 6 годишна възраст, които са в подготвителните групи. Тази година техният брой е с 30 повече спрямо миналата учебна година – общо 680 деца в цялата община.
Учебните и детски заведения започват новата учебна година напълно готови и ремонтирани. Навсякъде са извършени освежителни ремонтни дейности. Напълно обновени по проекти на община Гоце Делчев са ОДЗ 2 „Джани Родари“ и ЦДГ 1 „Снежанка“. През следващата година такива ремонтни дейности, с които ще бъдат напълно обновени сградите и ще се повиши енергийната ефективност, ще бъдат извършени на Второ и Трето ОУ, ОДЗ 1 „Калинка“, ЦДГ 4 „Радост“ и детска ясла „Пролет“. След изпълнението на тези проекти, в на територията на общината няма да остане нито едно учебно заведение, което да не е напълно обновено, с добра и модерна база и висока енергийна ефективност.
По повод първия учебен ден, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов изпрати поздравителни адреси до директорите и колективите на учебните заведения. В него се казва:
„За мен е голяма чест да Ви поздравя с един от най-хубавите и вълнуващи празници – първият учебен ден и началото на новата учебна година!
Убеден съм, че този ден е празник за всички нас, защото нашият народ винаги се е стремял към знание и просветление.
По повод този вълнуващ празничен ден, приемете моите поздрави и пожелания за една успешна и ползотворна нова учебна година!
Продължавайте да изграждате знаещи и можещи личности, отговорни и добри граждани, които да успяват в живота и да постигат мечтите си!
Община Гоце Делчев винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя всички Ваши инициативи, защото бъдещето на младите хора е сред основните ни приоритети!
Бъдете здрави, упорити и всеотдайни в своята професия! Честит празник!“

По традиция, ръководството на община Гоце Делчев присъства на откриване на новата учебна година в различни училища на територията на общината.

Ето как протече празничната сутрин в три от училищата на Гоце Делчев:

1200
Тържественото откриване на новата учебна година в Първо основно училище „ Св.Св. Кирил и Методий“ започна с посрещане на училищното знаме и издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България и химна на ЕС.
Официален гост на откриването беше г-н Георги Андонов- народен представител в 43- то НС. Всички присъстващи бяха приветствани от директора г-жа Катерина Янева. След това празникът продължи с богата литературно- музикална програма, подготвена и изпълнена от ученици от началните класове.
15 септември – първият учебен ден – е празник за всеки българин, съхранил в себе си жажда за знание и преклонение към своите учители. С отношение на уважение към училищната институцията и учителите всички малки, големи и още по-големи ученици и техните родители станаха емоционални свидетели на празничното начало на учебната година. Радостно въодушевление, усмихнати лица и много цветя изпълниха училищния двор.
Особено вълнуващ и емоционален бе първият учебен ден за първокласниците. През тази учебна година с трепет прекрачват прага на училището 91 първокласници. Те бяха посрещнати от своите класните ръководители и любимите си анимационни герои, които ги поведоха към класните стаи. Предварително украсените стаи се оживиха от лъчезарните лица на най-малките и нетърпеливи ученици.

image-5a08e273f1d02f2b01bfb3eb5d2bd7334e4b8fd613f14750d42c1ecfb92ec18f-V
Кметът Владимир Москов бе гост на тържеството в Трето ОУ „Братя Миладинови“. През новата учебна година в училището ще се обучават около 330 ученици от I до VIII клас, разпределени в 15 паралелки. За обучението и възпитанието на учениците ще се грижат 32 преподаватели, трима учители за ресурсно подпомагане и психолог. Учениците от I до V клас ще бъдат обхванати в целодневно обучение, за което училището е водещо в региона. За всички ученици са осигурени отлични условия за труд, отдих и хранене.
При подготовката за новата учебна година със средства на училището е направен ремонт на фоайето на първия етаж. Учениците ще имат възможност да се обучават в добре обзаведени кабинети, да ползват компютърни кабинети и библиотека, да спортуват в модерен физкултурен салон и спортни площадки. Цялостен ремонт на училището ще бъде направен по проект за енергийно обновяван.
Училището предлага групи по СИП – „Вокална група”, „Танци”, „Уебдизайн”, „Мажоретен състав”, „Успяваме заедно”, където децата ще развиват своите творчески умения и таланти. През тази година мажоретният състав ще отбележи 10 години от своето създаване. В училището е въведена униформа, в която учениците се чувстват специални в своята общност. Това им дава идентичност, числяща ги към нашето училище и неговите традиции.

1201650

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В своята 95- годишна история звънът на стария училищен звънец събра в двора на ПМГ ‘’Яне Сандански‘‘ новите и стари възпитаници. Сред вълнение, глъч, смях и светлина учениците и учителите посрещнаха новата учебна година със съзнанието, че училището винаги е било духовната същина на българина, пътят към неговото истинско възраждане. За началото на учебната година учениците бяха поздравени от директора на училището, а най-малките , учениците от 5 клас, първи прекрачиха прага на родното училище. Гости на търцюжеството бяха народният представител Георги андонов, зам. Кметът Богдан Боцев, от името на Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим – отец Георги, гл. сержант Грънчаров от Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров“, гр. Варна, представители на училищното настоятелство. Традиционна реч пред учениците изнесе директорът на ПМГ „Яне Сандански“ Елка Божикова, която поздрави най-напред новите ученици в училището – петокласниците, осмокласниците и учениците, прием след завършен 8-ми клас.

 

 

 

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *