Ловци, горски надзиратели и служители на Национален парк Родопи в Гърция, пожарникари и еколози от организацията „Калисто“ се включиха в спешна спасителна акция. Ловец от село Просочани забелязал мечка, попаднала в празен воден резервоар в гората над село Охиро, близо до Като Неврокопи. Той сигнализирал и веднага бил организиран спасителен екип за попадналото в странния капан животно. Акцията продължила повече от шест часа на надморска височина от 1430 метра, на два часа пеша от най-близкия горски път. Пожарникарите отсекли голямо дърво в съседство с празния резервоар, което използвали като импровизиран мост, по който са успели да евакуират мечката.

От съображения за сигурност на спасителите от стресираното животно, то е било упоено със специално оръжие и с помощта на ветеринар от Ксанти.

Женският екземляр е на възраст 5-8 години, и вече е в много добро състояние, но все още много агресивен, заради интензивния стрес от няколко дневното заклещване.

Мечката, която получи името „Кристина“, успя да излезе от водохранилището в ранните часове от 26 декември и вече се движи в гористата местност и стръмния склон на връх Свети Павел.

Остава да се вземат подходящи мерки от страна на компетентните органи за този резервоар за вода, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *